Číňané si koupí Hummer za třetinu ceny, než GM chtěl

Zdeněk John, eko
9. 10. 2009 15:48
Jednání o prodeji slavné značky se blíží ke konci
Hummer byl letos k vidění pouze na stánku Dakar teamu. Vlastní stánek značka neměla.
Hummer byl letos k vidění pouze na stánku Dakar teamu. Vlastní stánek značka neměla. | Foto: Veronika Skálová

New York - Americká automobilka General Motors se přiblížila dohodě o prodeji jedné ze svých výrazných značek Hummer čínské společnosti Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery.

GM je nejstarší a největší americká továrna na automobily a v červnu tohoto roku předvedla světu, jak vypadá další superlativ - oznámila největší krach v dějinách automobilek.

Nyní se postupně zbavuje různých značek a mezi ně patří i symbol snobství a brutální síly na silnicích. Hummer je vůz připomínající v některých ohledech tank, například spotřebou.

Teď už o něm Američané nebudou moci smýšlet jako o "své" značce.

Čínská firma je podle zdrojů dobře obeznámených s jednáními připravena koupit Hummer za 150 milionů dolarů. V bankrotovém řízení, když se oceňovaly značky pod střechou GM, přitom Hummer stál ještě 500 milionů. Číňané tedy nejspíš koupí pro GM nestravitelný přívěšek relativně levně.

Pokud se obě firmy dohodnou na prodeji, musí být transakce schválena ještě státními úřady v Číně i USA.

Hummer méně žíznivý

Co Číňané s Hummerem udělají, zatím nijak konkrétně nepopsali. Ale nejspíš se nebudou bát sáhnout legendě i na základy. "Budeme investovat do značky Hummer a jejích výzkumných a vývojových kapacit, což Hummeru umožní lépe uspokojovat poptávku po nových produktech, jako jsou vozy s nižší spotřebou," uvedla čínská firma, pro kterou bude transakce prvním vstupem do automobilového sektoru.

Prodej Hummerů ve Spojených státech se loni snížil na polovinu, prodalo se jich přes 27 tisíc. Neohrabaně vyhlížející Hummer s růstem cen pohonných hmot Američané postupně odvrhli a začali se zaměřovat na úspornější automobily.

 

Právě se děje

Další zprávy