Číňané se soudí o název iPad nyní už i v USA

ČTK ČTK, Věra Tůmová
24. 2. 2012 9:15
Spor mezi čínskou Proview a americkým Apple o název iPad se z Číny přesouvá do USA
iPad 2 drží barevnou tradici - bude černý a bílý
iPad 2 drží barevnou tradici - bude černý a bílý | Foto: Reuters

Šanghaj/San Francisco - Právní bitva mezi americkou společností Apple a čínskou firmou Proview se přesouvá do Spojených států.

Čínský podnik, který tvrdí, že mu zůstalo právo používat název iPad, podal žalobu na Apple v jeho vlastní jurisdikci, tedy přímo v Kalifornii. Až dosud se spory mezi oběma podniky o název iPad odehrávaly pouze na čínské půdě.

Proview chce v žalobě prokázat, že Apple se zmocnil práva k užívání názvu iPad podvodným trikem.

Součást skupiny Proview International Holdings, která byla až do finanční krize významným světovým výrobcem počítačových monitorů, už Apple zažaloval na více místech v Číně. Firma se také snaží dosáhnout zákazu prodeje iPadů v čínských obchodech.

Jak začal iPad dobývat svět:

Agentura Reuters informovala, že minulý týden podaly na Apple žalobu u soudu v okrese Santa Clara v Kalifornii dvě součásti skupiny Proview, a to Proview Electronics Co Ltd a Proview Technology Co. Tím se spor přenesl do Silicon Valley, tedy přesně do místa, kde má Apple základnu.

O co ve sporu jde

Proview americkou firmu obviňuje, že založila společnost IP Application Development, zkráceně IPAD, výhradně proto, aby se dostala k názvu iPad. Zástupný podnik měl prý skrýt, že za snahou získat práva k názvu stojí ve skutečnosti Apple.

Právníci společnosti IPAD podle žaloby opakovaně tvrdili, že firma nebude čínskému podniku konkurovat, a odmítli prý říci, k čemu její název potřebují.

Postoj právníků firmy IPAD byl podle žaloby účelový a měl firmu Proview přimět k uzavření smlouvy. Čínský podnik za to žádná odškodné, ale jeho výše není v žalobě uvedena.

Apple, který tvrdí, že Proview odmítá uznat starou smlouvu, na žádost o komentář zatím nereagoval.

Společnost Proview Technology je součástí tchajwanské skupiny Proview International Holdings.

Skupina byla první technologickou společností z Tchaj-wanu, jejíž akcie se začaly obchodovat na burze v Hongkongu. Koncem 90. let minulého století patřila mezi pět největších výrobců počítačových monitorů na světě. V roce 1999 uzavřela partnerství s americkým výrobcem čipů National Semiconductor, s kterou pak uvedla na trhu jednoduchý stolní počítač I-PAD. Jeho hlavními atributy byla možnost připojení k internetu a snadné ovládání.

Technologické novinky roku 2011, které stojí za to znát:

Společnost Proview rostla i v dalších letech, kdy se posunula od výroby monitorů k výrobě dílů pro televizory s plochou obrazovkou. V této branži se dostala až na třetí místo ve světě. Nicméně do srpna 2009, kdy Apple začal v zastoupení jednat o obchodní známce, byla společnost Proview silně zasažena finanční krizí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy