Číňané lovili zaměstnance v Nymburce

Dušan Klimeš
7. 9. 2006 10:00
Nymburk - Firma Changhong, která postaví v Polabí nový závod na plazmové televize, má s Čechy problém: neumějí anglicky.
Foto: Changhong

Továrna je největší čínskou investicí v České republice vůbec. Na zhruba sto míst se včera, při úplně prvním náboru nových zaměstnanců, hlásily tři stovky lidí.

"Předčilo to naše očekávání. Dokonce jsme museli za pomoci Úřadu práce dotiskovat náborové dotazníky," řekl deníku Aktuálně.cz Vladimír Nešpůrek, personální ředitel firmy Changhong Europe Electric.

"Nečekali jsme tady, kde je tak nízká míra nezaměstnanosti, navíc vedle průmyslové zóny Ovčáry, takový zájem," dodal Nešpůrek.

Portfolio dělníků

Číňané však při hledání lidí pro střední management a administrativu narazili na problém, s nímž mají zkušenost všichni zahraniční investoři: angličtinu.

Hned na místě se firmě podařilo získat asi čtyřicet pracovníků, kteří během několika dnů podepíší smlouvu. Jednalo se však především o dělnické profese. S obsazením pozic administrativních a ve středním managementu ale měli personalisté problémy. Manažerů plynně hovořících anglicky má málo.

Foto: Changhong

"Jsme nadnárodní firma a naším úředním jazykem je angličtina. Ovšem velmi málo uchazečů bylo schopných tímto jazykem mluvit. Z téměř tří set lidí mluvilo anglicky snad jen šest," podivuje se Vladimír Nešpůrek, pro kterého byly malé jazykové schopnosti zájemců překvapením.

Podle jeho slov důvodem nebyly nízké platy, které by kvalitní uchazeče odradily.

"Pečlivě sledujeme vývoj průměrných cen všech profesí, jak je zveřejňuje Český statistický úřad a Eurostat,  a naše platy je o deset procent převyšují," upřesňuje.

V rámci náboru si firma vytvářela i "portfolio" pracovníků, kteří by měli do závodu nastoupit až v dalších fázích vývoje.

Televize i lednice

V první etapě by měla továrna vyrábět plazmové televizory na pěti výrobních linkách. Další etapy by pak měly přinést rozšíření o výrobky jako lednice či počítače. Vzniknout by mělo podle slov předsedy představenstva Čaa Jonga i vývojové centrum.

Foto: Wikipedia

Roční produkce plazmových televizorů by se měla pohybovat kolem jednoho milionu kusů.

Do první etapy výstavby by měla firma investovat až čtvrt miliardy korun. Nakonec by investice společnosti Changhong mohla dosáhnout až 660 milionů korun.

Celosvětově firma zaměstnává více než 30 tisíc lidí a je největším dodavatelem digitálních komponentů v Asii.

 

Právě se děje

Další zprávy