Čína vrací úder Mattelu, vypadá to na žalobu

aju, mp
7. 11. 2007 13:00
Výrobci hraček se cítí poškozeni
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Peking - Čínské hračky jsou nebezpečné, musíme je stáhnout, zní od léta z centrál mnoha předních hračkářských firem. Nejhlasitěji bylo slyšet americký Mattel.

Teď mu Čína hodlá úder vrátit. Podle deníku China Daily se totiž na Mattel chystá žaloba. Zapojit se hodlají jak jednotliví výrobci v Číně, tak také provincie Kuang-tung na jihu Říše středu, kde má mnoho postižených firem továrny.

A co se jim nelíbí, že chystají žalobu za poškození pověsti? Od léta Mattel stáhnul z trhu na 21 milionů hraček čínské provenience. Z části kvůli příliš vysokému obsahu olova v barvivech, zčásti proto, že z hraček upadávaly magnetky a děti je mohly spolknout. Jenže pak podle serveru BBC News přiznal, že z 85 procent byla chyba v jeho vlastním designu.

Omluva nestačí

Zatím není jasné, kdy by měla žaloba doputovat k soudu ve Spojených státech. Ale čínská média již přinášejí jména společností, které se k ní chtějí přidat. Jde například o firmu Lida Plastic Toy, která sídlí právě v Kuang-tungu.

"Tento incident poškodil reputaci čínských výrobců hraček. A mnoho továren v Kuang-tungu přišlo kvůli tomu o mnoho peněz. To pouhá omluva rozhodně nespraví," citoval China Daily Čchena Li-pchenga, šéfa kuang-tungské obchodní komory.

Problémy hračkářského gigantu Mattel začaly na začátku srpna tohoto roku, kdy společnost musela z trhu stáhnout 1,5 milionu hraček z produkce firemní divize Fisher Price, u nichž existovalo vysoké riziko, že obsahují nebezpečné množství olova.

O necelé dva týdny později postihla firmu ještě větší pohroma. Problémem byly tentokrát malé magnety, u nichž hrozilo, že vypadnou a děti je mohou spolknout. Sady hraček Polly Pocket a dalších byly k dostání i na českém trhu.

Škody: 40 milionů

Mattel začal počítat škody v desítkách milionů dolarů a jeho akcie na světových trzích výrazně klesly.

Přestože společnost slibovala posílenou tříbodovou kontrolu celého výrobního systému, došlo během srpna a září k dalším dvěma zjištěním problematických hraček.

Krizi průmyslu potvrdilo i zářijové přiznání dvou dalších výrobců, že jejich výrobky mohou být pro děti nebezpečné.

Celkově musel Mattel do této chvíle stáhnout z trhu přes dvacet milionů hraček a škody způsobené nekvalitními hračkami ho přišly už na 40 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy