Čína uniká Japonsku. Jeho ekonomika je v recesi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 5. 2011 10:16
Kvůli zemětřesení poprvé po 16 měsících klesl i export japonských produktů
Japonské zemětřesení se stalo nejdražší přírodní katastrofou v dějinách
Japonské zemětřesení se stalo nejdražší přírodní katastrofou v dějinách | Foto: Reuters

Tokio - Už druhé čtvrtletí za sebou klesá výkon japonské ekonomiky. V meziročním srovnání se HDP za letošní první čtvrtletí snížil o 3,7 procenta, v porovnání se závěrem loňského roku o 0,9 procenta.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnila vláda této země.

Hlavní příčinou návratu do recese je samozřejmě březnové zemětřesení, ale důvodů je více.

Současný pokles byl mnohem vyšší, než se čekalo. Analytici dotazovaní agenturou Reuters počítali s mezičtvrtletním snížením HDP jen o 0,5 procenta a v celoročním přepočtu o dvě procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika po revizi klesla o 0,8 procenta.

Prognózy nejsou příliš optimistické

Výdaje spotřebitelů, které se na celkové ekonomické aktivitě země podílejí 60 procenty, se proti posledním třem měsícům loňského roku snížily o 0,6 procenta. Kapitálové investice firem klesly o 0,9 procenta.

Analytici se proto obávají, že pokles bude pokračovat i ve druhém čtvrtletí a možná ještě déle. Centrální banka Bank of Japan (BOJ) sice očekává, že ekonomika začne opět růst v druhé polovině roku, někteří ekonomové však upozorňují, že překvapivě vysoký pokles v prvním čtvrtletí zvyšuje riziko, že tempo oživení bude pomalejší, než se nyní čeká.

Výhled hospodaření firem je stále nejistý a výrobci se obávají nedostatku elektřiny v létě.

Čína se vzdaluje

Japonská ekonomika, která je třetí největší na světě, nyní kvůli zemětřesení čelí nejhorší krizi od druhé světové války. Celkové škody se odhadují na 300 miliard USD (5,2 bilionu Kč), což by z japonské katastrofy učinilo nejnákladnější přírodní neštěstí v historii.

Problémy však Japonsko mělo již před zemětřesením. Již vloni jeho ekonomiku předstihla ta čínská a navíc zemi velice trápí stárnoucí populace, pokles spotřebitelských cen a obrovský veřejný dluh.

Také vývoz, který je rozhodující pro většinu firem v Japonsku, v důsledku zemětřesení v březnu poprvé po 16 měsících klesl.

 

Právě se děje

Další zprávy