Čína spouští telefonní škatulata, chce více konkurence

alt
2. 6. 2008 13:40
China Telecom koupí mobilní síť za 14 miliard dolarů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Peking - Čínská vláda začíná s velkými změnami v telekomunikacích. Prvním krokem bude převzetí sítě CDMA společnosti Unicom operátorem China Telecom.

China Telecom spolu se svojí mateřskou firmou zaplatí za síť přes 15 miliard dolarů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na manžera jedné ze společností.

Vláda nejlidnatější země světa zveřejnila plány změn v telekomunikacích koncem května. Podle ní by měly podpořit konkurenci a China Telecom bude po změnách moci soupeřit s mobilní jedničkou China Mobile, která má kolem 70 procent trhu.

Kromě toho proběhnou i další fúze.

Zbývající část firmy Unicom, tedy GSM síť, se spojí s malým provozovatelem pevných linek Netcom, China Mobile zase převeze dalšího pevného operátora, firmu Railcom. Operátoři také dostanou tři licence na služby třetí generace.

Po změnách by v zemi měly operovat tři zhruba stejně silné skupiny s celonárodní působností.

Reorganizace zároveň otevírá dveře zahraničním investorům, kteří dosud mohli kupovat jen malé podíly. Příkladem je tříprocentní podíl Vodafone v China Mobile. Samotný China Telecom teď jedná s možnými zájemci o strategickou investici, uvedl zdroj agentury Reuters.

Čtěte dále:
Západoevropané letos kupují méně mobilních telefonů
Číňané vládnou už i mobilnímu světu

 

Právě se děje

Další zprávy