Čína půjčí Venezuele přes pět miliard na zvýšení těžby ropy

ČTK ČTK
4. 7. 2018 12:21
Kvůli nedostatku investic, úniku mozků, špatnému vybavení i krádežím se produkce ropy v zemi propadla na nejnižší úroveň za 30 let.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Economia

Caracas - Čínská rozvojová banka půjčí Venezuele 250 milionů dolarů (5,6 miliardy korun), aby mohla státní energetická společnost Petróleos de Venezuela (PDVSA) zvýšit těžbu ropy. V úterý to oznámilo venezuelské ministerstvo financí.

"Schválili jsme přímou investici Čínské rozvojové banky v objemu více než 250 milionů dolarů na zvýšení produkce PDVSA. Sestavujeme už také financování další půjčky ve výši pěti miliard dolarů, kterou Venezuele poskytuje čínská vláda na přímé investice do těžby," uvedl ministr financí Simón Zerpa.

Ministr jednal s představiteli rozvojové banky a čínské státní společnosti China National Petroleum Corporation. V příštích týdnech obě země podle něj podepíšou další tři až čtyři finanční dohody.

Kvůli kombinaci několika faktorů, jako jsou nedostatečné investice a celkový nedostatek peněz, únik mozků, nedostatek vybavení i krádeže, se produkce ropy ve Venezuele v poslední době propadla na nejnižší úroveň za 30 let. Tím země přispěla i ke zvýšení cen ropy na světovém trhu, ale také zhoršila hospodářskou krizi.

Za posledních více než deset let Čína v rámci dohod o dodávkách půjčila Venezuele přes 50 miliard dolarů. Zajistila si tak dodávky suroviny pro svou rychle se rozvíjející ekonomiku a současně si v Latinské Americe upevnila spojenectví proti Washingtonu, uvedla agentura Reuters.

Tok peněz se ale zastavil zhruba před třemi roky, kdy Venezuela požádala o změnu platebních podmínek. Propad cen ropy a snížení těžby zemi uvrhlo do hyperinflace.

 

Právě se děje

Další zprávy