Čína posvětila převzetí Roveru Nanjingem

eko, ČTK
13. 3. 2006 13:40
Peking - Čínská automobilka Nanjing Automobile může převzít zkrachovalý britský MG Rover. Rozhodla o tom čínská Státní komise pro rozvoj a reformy.
Foto: Aktuálně.cz

Předseda společnosti Nanjing Wang Chaoliang podle agentury Nová Čína uvedl, že firma hodlá v prvním pololetí příštího roku představit svůj první sedan založený na technologii MG Roveru.

Automobilka Nanjing se dohodla na koupi firmy MG Rover za 53 milionů liber (2,2 miliardy Kč) po jejím bankrotu v loňském roce.

Stoupající konkurence a zpomalující růst poptávky na domácím trhu nutí zejména menší čínské automobilky, jako jsou Nanjing, Chery, Geely a Great Wall, poohlížet se po příležitostech v zahraničí. Čína se v loňském roce poprvé stala čistým vývozcem automobilů, především díky prodeji levných modelů na rozvíjejících se trzích.

Analytici však upozorňují, že čínské automobilky mají problémy s kvalitou, píše agentura Reuters.

Poslední velká britská automobilka vyhlásila v dubnu 2005 kvůli vysokému zadlužení bankrot a uzavřela továrnu ve městě Longbridge, kde tak zaniklo na 5000 pracovních míst. Rover byl nucen požádat o ochranu před věřiteli kvůli dluhu ve výši 1,4 miliardy liber.

 

Právě se děje

Další zprávy