Čína mění recept růstu, straší ji arabská revoluce

Karel Toman
5. 3. 2011 14:57
Laciný export a zdražování nepřináší bohatství chudým, Čína obrací k domácí spotřebě
Čína popravy 1
Čína popravy 1 | Foto: Reuters

Peking - Čína potřebuje změnit základy své ekonomiky i způsob, jak hospodářství rozděluje společnost.

Hlavní závazky, které v sobotu před třemi tisíci delegáty sjezdu čínské komunistické strany představil premiér druhé největší ekonomiky světa Wen Ťia-pao, nejsou nové, teď ale zní naléhavěji než jindy.

Důraz, jaký premiér Wen v nejdůležitějším projevu roku kladl na budování "pokojné a spořádané společnosti" potvrdil, že nervozita z šíření arabské revoluční "nákazy" v nejvyšších patrech čínské politiky vzrostla.

Napjatou atmosféru kolem letošního Národního lidového sjezdu jen podtrhly policejní manévry v okolí sjezdového paláce, nebo razance, s jakou dnes možnost šíření revoluce v Číně odmítl tamní komunistický list The Bejing Daily.

Vzpomínka na Foxconn a vůdce Tenga

"Zlepšení života lidí musí být klíčem propojujícím reformy, rozvoj a stabilitu. Je třeba zajistit, aby lidé byli spokojeni se svým zaměstnáním, společnost byla pokojná a spořádaná a země se mohla těšit dlouhodobému klidu a stabilitě," řekl v úvodním sobotním projevu premiér v pasáži upomínající k loňské masivní vlně sebevražd a protestů dělníků v čínských továrnách započatá ve firmě Foxconn, která vedla ke zvyšování platů.

Wenův projev srovnávaný svým významem s americkou Zprávou o stavu Unie byl letos důležitý i z dalších dvou důvodů - desetidenní sjezd totiž schválí v pořadí dvanáctý pětiletý plán Číny do roku 2015, která má obrátit kurz Číny z čistě exportní ekonomiky na posílení domácí spotřeby.

Premiér Wen, jehož osmiletá vláda chtěla snižovat sociální rozdíly mezi chudými a bohatými, tak dostává poslední šanci tuto prioritu naplnit, protože roku 2012 se čeká změna vedení strany. Až dosud se mu to totiž příliš nedařilo a v pátečním projevu proto uznal, že rostoucí nerovnost je "vážný problém".

"Jak řekl Teng Siao-ping: Prvním krokem je zbohatnutí části lidí, dalším pak všech," připomněl agentuře Reuters ekonom Šen Ťien-kuang myšlenku zakladatele čínských ekonomických reforem v 70. letech.

Inflace v Číně okrádá tři čtvrtě miliardy chudých

"V prvním kroku si Čína vede skvěle a někteří lidé ohromně zbohatli. Ale v druhém kroku země zaostává," dodal. BBC navíc připomíná, že raketový vzestup Číny s sebou přinesl ohromné znečištění tamního ovzduší a řek ale i korupci a zábory půdy, proti kterým se ročně v Číně konají desítky tisíc lokálních protestů.

Podívejte se, proč ve Foxconnu spáchalo sebevraždu 11 lidí

Právě chudí teď přitom v Číně chudnou nejrychleji. Ani po třech zvýšeních úrokové sazby se Číně nepodařilo zkrotit rostoucí ceny tažené hlavně realitní bublinou a zdražováním potravin. Inflace, kterou chce pro letošek vláda stlačit na čtyři procenta, dosahuje 4,9 procent a podle expertů ještě není na vrcholu.

Nejvíc tím trpí bezmála tři čtvrtě miliardy lidí z venkova včetně 153 milionů migrantů do měst. Ti totiž dávají polovinu příjmů na jídlo, jehož ceny letí poslední dobou vzhůru na celém světě.

Říše středu objevuje potenciál vlastního trhu

Premiér Wen proto slíbil zvýšit dotace venkovským farmářům a městským chudým, což má zvýšit domácí poptávku.

"V domácím trhu je velký potenciál, zdroje financí jsou bohaté, všeobecná vědecká a vzdělanostní úroveň lidí roste," zdůraznil čínský premiér, podle něhož je rozvoj domácího trhu „dlouhodobým strategickým principem a základním výchozím bodem ekonomického rozvoje Číny."

Silný růst si tak podle něj Čína zachová po celou příští pětiletku, letošní plán na osmiprocentní růst HDP podle ekonomů Čína překoná.

Na konci pětiletky v roce 2015 se Čína, která letos velikostí ekonomiky předstihla Japonsko, dostane podle premiéra na polovinu velikosti ekonomiky USA (dnes je sotva třetinová).

Nedávný průzkum renomované agentury Bloomberg ale potvrdil rostoucí obavy investorů z toho, že Čínu do pěti let postihne finanční krize.

Přečtěte si, proč vsadit milion na možnou finanční krizi Číny

 

Právě se děje

Další zprávy