Čína měla v únoru největší obchodní deficit za deset let

ČTK ČTK
11. 3. 2012 15:05
Čínský dovoz ve druhém letošním měsíci rostl více než dvakrát rychleji než vývoz
Čína - ilustrační foto
Čína - ilustrační foto | Foto: Reuters

Peking/Hongkong - Zahraniční obchod Číny skončil v únoru deficitem 31,5 miliardy dolarů (asi 590 miliard Kč). To je podle tamního statistického úřadu největší schodek za posledních minimálně deset let.

Skrývá se za ním hlavně obnova silného růstu dovozu, který se kvůli volnu před oslavami čínského lunárního roku zmírnil.

Ekonomové mají čím dál větší pochybnosti o zažitém vysvětlení, že za růstem deficitu obchodní bilance stojí částečně sezonní faktory a částečně útlum poptávky v zahraničí, kvůli němuž klesá vývoz čínského zboží. Širší ukazatel vývoje zahraničního obchodu podle agentury AP naznačuje, že klesá jak zahraniční, tak domácí poptávka.

Dovoz meziročně stoupl o 39,6 procenta a byl nejsilnější za poslední rok. Na trhu se v průměru čekal růst asi o 27 procent.

Dovoz tak ve druhém letošním měsíci rostl více než dvakrát rychleji než vývoz, který se meziročně zvýšil o 18,4 procenta. To bylo o trochu víc, než činily odhady, a je to zároveň nejvíce za posledních šest měsíců.

Lepší výhled pro export

"Je to velmi nejednotný obraz," poznamenal hlavní ekonom pro oblast Číny Čang Č'-wej z makléřského domu Nomura Securities v Hongkongu. Upozornil ale na vyšší kolísavost dat právě v důsledku oslav nového lunárního roku, které trvají celý týden. Zatímco loni bylo volno v únoru, letos to bylo už v lednu.

Čang řekl, že podle jeho propočtů, které berou v úvahu odlišný počet pracovních dnů a nepřihlížejí k vysokým výkyvům kvůli finanční krizi let 2008 a 2009, by export zřejmě vykázal jeden z nejnižších meziměsíčních nárůstů od poloviny 90. let minulého století.

Povzbudivé je ale podle něj to, že už se v únoru zvýšil dovoz komponentů určených pro export hotových výrobků.

"Očekávám, že v březnu a dubnu se export ze současných úrovní poněkud zvýší," řekl ekonom agentuře Reuters. Varování před horší statistikou během posledního týdne zaznělo od čínského ministra obchodu, který upozornil, že hodnota dovozu i vývozu se za leden a únor dohromady zvýšila jen asi o sedm procent.

Ekonomové banky HSBC před zveřejněním únorové statistiky a po slovech čínského ministra varovali, že obchodní deficit by se mohl vyšplhat až na 28 miliard dolarů. Trh přitom v průměru očekával deficit jen kolem 4,9 miliardy dolarů.

Ve vztahu ke Spojeným státům, kde má Čína tradičně vysoký obchodní přebytek, se v únoru výše přebytku snížila na 8,1 miliardy dolarů. V lednu činila 17,7 miliardy USD. Vývoz do USA totiž spadl na 19,4 miliardy z lednových 26,6 miliardy dolarů, zatímco dovoz vzrostl na 11,2 miliardy z předchozích 8,9 miliardy dolarů.

Vývoz do Evropské unie činil 19,4 miliardy dolarů, a rovněž se propadl z lednových 28,2 miliardy dolarů. Dovoz naopak vzrostl na 17,8 miliardy ze 14,4 miliardy dolarů. Výsledkem je mohutný propad přebytku na 1,6 miliardy z lednových 13,8 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy