Čína kritizuje USA. Prý ohrožují světový trh

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 8. 2011 12:30
USA neřeší svůj problém s dluhem a ohrožuje světové trhy, tvrdí guvernér Lidové banky Číny.
Foto: Reuters

Peking - Po Rusku se do kritiky USA pustila i Čína. Spojené státy podle nich nevyřešily svůj problém s dluhem, který může ohrozit světové trhy.

S víkendovým rozhodnutím o zvýšení dluhového stropu, na kterém se demokrati s republikány dohodli, není spokojená čínská centrální banka ani místní ratingové agentury.

"Výsledek nemá nic společného se snahou vyřešit základní problém USA," uvádí ratingová společnost Dagong. Handlování, které jednání o dluhu provázelo, podle ní odhalilo ochotu politických reprezentantů politizovat ekonomiku a zároveň zjednodušovat politiku.

Agentura ve středu snížila rating USA z hodnoty A-plus na stupeň A, což je stejné hodnocení, jaké dostaly například Španělsko, Rusko nebo Jihoafrická republika.

„Změna ratingu nemusí nutně vyjadřovat postoj čínské vlády, obecně ale platí, že jdou kroky agentury ruku v ruce s tím, co prohlásí vláda," uvádí Reuters. Samotná vláda současný vývoj v USA doposud nekomentovala.

Rozhodnutí čínské ratingové skupiny podle analytiků vývoj úrokových měr nijak neovlivní, na rozdíl od verdiktu "hlavní" trojky agentur, jimiž jsou Moody´s, Standard & Poor´s a Fitch.

První dvě z nich ovšem v úterý ponechaly Spojeným státům nejvyšší rating "AAA", který jim umožňuje levně si půjčovat.

Závislost na dluzích, tvrdí guvernér

Zhou Xiaochuan, guvernér Lidové banky Číny, vyzval Washington, aby přijal konkrétní a zodpovědná opatření, která povedou k obnovení důvěry ve státní dluhopisy USA.

Zmínil také, že nejistota ohledně toho, jak USA vyřeší svoji zadluženost, ohrožuje oživení světové ekonomiky.

"Spojené státy trpí závislostí na vyhýbání se dluhům, která poskvrnila jejich důvěryhodnost a nadále je jako časovaná bomba ohrožuje," uvedl guvernér.

Čína je v současné době největším věřitelem USA. Devizové rezervy v hodnotě 3,2 bilionu dolarů mají být až ze dvou třetin tvořené investicí do amerického dluhu.

Putin označil USA za parazita

Do kritiky se pustila i další země BRIC, Rusko. Bývalý ruský prezident a současný premiér Vladimir Putin označil USA v úterý za "parazita světové ekonomiky".

"Spojené státy si žijí na poměry, zatěžují světovou ekonomiku svými problémy a přiživují se na monopolu dolaru," uvedl v úterý.

Stejně tak připomněl, že by rychle rostoucí ekonomiky (sem kromě Číny a Ruska řadíme také Indii a Brazílii) měly pokračovat ve své snaze o vytvoření nové světové měny. O tom, že by se na ní měly podílet čínský juan nebo ruský rubl, hovořil ruský prezident Dmitrij Medvedev s čínskými politiky již v minulém roce.

V současné době představují polovinu ruských rezerv investice do dolarů. Podle Ministerstva financí USA Rusko již investice do dolaru omezilo.

"Jako parazity označovalo Rusko v období Sovětského svazu disidenty nebo nepohodlné intelektuály a parasitismus se trestal vězením, vyhoštěním nebo smrtí," komentuje Putinovo prohlášení deník Wall Street Journal.

List ale zároveň napsal, že Moskva nadále považuje trh USA za bezpečnější než většinu ostatních, ačkoliv ruská média mnohdy situaci v USA zobrazují jako chaotickou a neudržitelnou.

 

Právě se děje

Další zprávy