Čína je vzácná výjimka. Poroste rychleji, než se čekalo

Ekonomika Ekonomika
18. 6. 2009 12:08
Experti ale varují: Zatím nelze říci, jestli oživení potrvá
Foto: Reuters

Peking - Světová banka vylepšila svůj odhad růstu čínské ekonomiky pro letošní rok. Z původních 6,5 procenta ho zvýšila na 7,2 procenta. Informoval o tom list Wall Street Journal.

"Vývoj reálné ekonomiky byl lepší, než se očekávalo před třemi měsíci. Co je ale důležitější, půjčky u bank v prvním čtvrtletí roku 2009 byly mnohem větší, než se odhadovalo," oznámila Světová banka.

Ta přitom v březnu snížila odhad růstu čínské ekonomiky na letošní rok ze 7,5 na 6,5 procenta.

Třetí největší ekonomice světa se daří díky hlavně díky stimulačnímu balíčku, který přesahuje částku 11 bilionů korun. Balík je zaměřený především na rozvoj infrastruktury, inovací a restrukturalizaci ekonomiky.

Odborníci ale varují: Je příliš brzo prohlašovat, že půjde o robustní a udržitelný růst.

"Současný nárůst vládou podpořených investic je vítaný a více domácí poptávky v Číně je užitečné pro světovou ekonomiku," uvádí banka ve své zprávě. Dodává nicméně, že rychlé a rozsáhlé ozdravení čínské ekonomiky je nepravděpodobné.

Problémem zůstává mimo jiné trvající pokles čínského exportu. Ten byl minulý měsíc v porovnáním se stejným obdobím loni nižší o více než 26 procent. Import se ve druhém čtvrtletí zotavil.

Hospodářský růst Číny byl v letošních prvních třech měsících nejslabší za poslední desetiletí, hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 6,1 procenta. Pro rok 2010 Světová banka čínskému HDP předpovídá růst 7,7 procenta. Mírný růst očekává také u ostatních ekonomik ve světě.

 

Právě se děje

Další zprávy