Čína jde do světa. Uvolní kurz a pohlídá nám rating

Karel Toman
11. 9. 2011 18:15
Čína plánuje uvolnit kurz do roku 2015, to by mělo pomoci exportu z Evropy a USA
Foto: Reuters

Peking - Zní to nezáživně, je to ale dobrá zpráva i pro české firmy. Čínská měna juan má být roku 2015 volně směnitelná s eurem a dolarem a má se stát součástí koše rezervních měn.

Na mezinárodní úrovni začne také nově působit i čínská ratingová agentura, která chce být dokonce lídrem trhu.

Čína tím alespoň slovně ohlašuje vystoupení ze svého stínu levné vývozní manufaktury do pozice globálního hráče s potenciálem pomoci globálnímu růstu silnou domácí spotřebou.

Prospěch by z toho měl mít export z USA i Evropy.

Směnitelný juan pomůže i českému exportu

Uvolnění kurzu ohlásil ve středu na tiskové konferenci po jednání s odpovědnými čínskými úředníky šéf hospodářské komory EU Davide Cucino.

"Těmito úředníky nám bylo řečeno, že k tomu dojde roku 2015," prohlásil.

Podle expertů přitom nemusí jít o planý slib. "Není to nepředstavitelné, že by se juan stal během příštích pěti let férově, ne-li plně směnitelný," prohlásil pro Dow Jones Monish Mahukar z Asijské rozvojové banky.

Čínská měna známá též jako remnibi, je dnes tamní centrální bankou držena uměle nízko. Není totiž volně směnitelná, Bank of China jí každý měsíc stanovuje kurz, za jaký se obchoduje.

Tato politika je dlouho terčem kritiky ze strany Evropy a Spojených států. Levná čínská měna totiž zlevňuje čínské zboží a naopak prodražuje zboží dovážené z Evropy a USA. To je tak méně konkurenceschopné a na obrovském čínském trhu se ho prodá méně.

Jedním z největších exportérů do Číny je přitom Německo, kam zase putuje nejvíce českého vývozu.

Novým centrem čínského obchodu bude Londýn

Druhá největší ekonomika světa omezuje použití juanu i pro investiční účely. I to by se mělo roku 2015 změnit a juan by se měl stát rezervní měnou vedle eura a dolaru.

Před čtvrteční schůzkou čínského vicepremiéra s britským ministrem financí v Lodýně napsaly Financial Times, že Čína podpoří vznik střediska obchodování v čínské měně v londýnské finanční čtvrti City.

Čínská ratingová agentura Dagong mezitím ohlásila plány expanze na mezinárodní úroveň a prohloubit vazby s velkou trojkou ratingových agentur Standard&Poor's, Moody's a Fitch.

Oficiální čínský list Daily China informoval, že agentura Dagong plánuje zřídit pobočky v Evropě, USA, Brazílii, Rusku, Indii a Jižní Africe, a do pěti let chce být lídrem trhu.

Dagong snížila rating USA jako první

Dagong byla založena roku 1994 a od té doby spolupracuje s ratingovými agenturami v Japonsku, Jižní Koreji a Brazílii.

Dne 3. srpna Dagong snížila rating USA o jeden stupeň na známku A, kterou u ní má třeba Rusko nebo Jižní Afrika. Dva dny na to snížila známku Spojeným státům agentura Standard&Poor's.

Oligopol amerických ratingových agentur opakovaně kritizovala také Evropa, při ohlášení plánu na záchranu Řecka letos 21. června proto slíbila EU vytvořit agenturu vlastní.

 

Právě se děje

Další zprávy