Čína: inflace roste, hospodářství zpomaluje, USA hrozí

Ekonomika Ekonomika
11. 6. 2010 9:48
Čínská inflace překročila 3 procenta. Zároveň se ale mírní riziko přehřátí ekonomiky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking - Na nejvyšší úroveň za posledních 19 měsíců vyšplhala inflace v Číně. Podle údajů tamního statistického ústavu se v květnu zvýšila z dubnových 2,8 procenta na 3,1 procenta. Inflační cíl čínské vlády pro letošní rok je kolem 3 procent. Podle mluvčího úřadu však inflační tlaky polevují a Pekingu se tento cíl splnit podaří.

Zároveň s růstem inflace zpomalila průmyslová výroba, která rostla v květnu o 16,5 procenta, zatímco v dubnu ještě o 17,8 procenta. To však podle odborníků není na škodu, zpomalení nejspíš zmírní obavy z "přehřátí" čínské ekonomiky. Ta v letošním prvním čtvrtletí rostla o 11,9 procenta, tedy nejrychleji od roku 2007.

Jak agentuře Reuters sdělil analytik Čang Lej ze společnosti Bohai Securities, Čína nejspíš nezpřísní rozpočtovou a měnovou politiku, právě proto, že inflační tlaky polevují a hospodářský růst zpomaluje.

To se ale nelíbí Spojeným státům. Ty si stěžují, že Peking drží juan podhodnocený až o 40 procent, aby získal konkurenční výhodu. Členové senátního finančního výboru za republikány i demokraty varovali ministra financí Timothyho Geithnera, že jejich trpělivost je u konce a zopakovali výhrůžku o uvalení obchodních sankcí na asijského obra.

Podhodnocování čínské měny je podle senátorů překážkou na cestě světové ekonomiky k tolik potřebné rovnováze. Čína drží svou měnu na hodnotě z roku 2008, aby její vývozci byli uprostřed strmě padající poptávky krizových let konkurenceschopní.

 

Právě se děje

Další zprávy