Chemická revoluce schválena. Definitivně

Red eko
13. 12. 2006 12:25
Brusel - Miliardy korun nákladů a ztráta tisíce pracovních míst. To bude podle průmyslníků znamenat nová evropská chemická legislativa.

Dnes definitvní podobu směrnice známé pod zkratkou REACH schválili poslanci Evropského parlamentu. Na jejím kompromisním znění se na počátku prosince shodli zástupci členských zemí a právě europarlamentu.

Kontroverzní směrnice, nařizující v Evropské unii nákladné testování desítek tisíc běžně používaných látek, by tak měla vstoupit v platnost v první polovině příštího roku.

"Původní návrh směrnice stavěl hráz mezi podniky a spotřebiteli. Naproti tomu dojednaný kompromis není ani katastrofou pro evropský průmysl na jedné straně, ani promarněnou příležitostí pro zlepšení ochrany zdraví půl miliardy Evropanů," míní česká europoslankyně Zuzana Roithová z KDU-ČSL.

Ne všichni poslanci jsou ale takto smířliví. "Schválenou legislativu REACH považuji za nepovedený právní hybrid, jehož nejviditelnějším výsledkem bude snížení konkurenceschopnosti evropského průmyslu," zlobí se europoslanec Jan Březina rovněž z KDU-ČSL.

"Evropský parlament svým rozhodnutím hodil přes palubu zejména malé a střední podniky, kterých se tato legislativa nejvíce dotkne. Zatímco velké podniky astronomické náklady z ní plynoucí ustojí, pro mnoho malých a středních podniků mohou být likvidační. Považuji za chybu, že do finálního kompromisu mezi Evropským parlamentem a členskými státy nebylo zahrnuto rozšíření působnosti této legislativy na výrobky dovážené na evropský trh," dodává s tím, že evropské výrobky tak budou méně konkurenceschopné.

Více o schvalování REACH v Evropském parlamentu ČTĚTE ZDE.

Náklady ponesou firmy

Nespokojenost s tímto předpisem vyjadřuje také například Svaz chemického průmyslu. Podle zástupců této organizace budou totiž místní firmy čelit dodatečným nákladům, které dosáhnou až šesti miliard korun. A celkově se obrat tohoto odvětví v Česku sníží o 14 miliard, strachují se chemici. Podle optimistického výhledu by práci v tuzemsku mohly ztratit necelé dvě tisícovky lidí, pesimistické předpoklady hovoří o skoro patnácti tisících.

Podle odhadů bude třeba otestovat na 30 tisíc látek na jejich nezávadnost, případně prokazovat nemožnost při výrobě závadné látky nahradit.

Zhruba 80 procent nákladů v Česku přitom ponesou malé a střední firmy, které může směrnice existenčně ohrozit, tvrdí ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák. Vyšší ceny mají čekat i spotřebitelé, protože nová evropská legislativa má mít rovněž vliv na odvětví, která na chemický průmysl navazují.

Velcí hráči na trhu se s novou směrnicí srovnají snadno.

Například neratovická Spolana odhaduje, že na REACH dohromady vydá 150 až 330 milionů korun. "Předpokládáme, že se chodu podniku výrazně nedotkne. Bude však znamenat především finanční a organizační zatížení," řekl už při prvním čtení směrnice v europarlamentu mluvčí Spolany Jan Martínek.

Výrobce léků Zentiva očekává náklady v desítkách milionů korun ročně. Studie pro každou látku stojí podle Zentivy 30 až 50 tisíc eur (až 1,5 milionu korun). U některých látek se suma může vyšplhat až na 70 tisíc eur.

A jak to vypadá na celém evropském trhu? Náklady na REACH Evropská komise vypočítala zhruba na 2,3 miliardy eur, které uhradí chemičky z vlastní kapsy. Naopak pro veřejnost bude mít podle komisařů nová legislativa mnohem vyšší hodnotu. Na zdravotnictví a ekologii se ušetří v příštích třiceti letech na 54 miliard eur.

Studie, které nechali zpracovat průmyslníci, ale tvrdí, že náklady pro firmy porostou až na 30 miliard eur, což by mohlo některé firmy donutit odejít z trhu. Malé firmy se totiž často věnují specializovaným látkám, a tak jim nepomůže ani princip jedna látka, jedna registrace, který prosadili do návrhu REACH poslanci. Podle statistických údajů patří 80 procent chemikálií mezi specializované, ale tržby za ně představují jen 20 procent celkového obratu odvětví.

Více o tom, jaké náklady čekají některé české firmy, ČTĚTE ZDE.

REACH má od 1. června 2007 nahradit 45 současných chemických předpisů. Bude se týkat zhruba 30 tisíc běžně používaných látek, jejichž vlastnosti budou muset výrobci prověřit. O podobu regulace vedli tvrdý boj ekologičtí aktivisté se zástupci chemického průmyslu.

Nespokojení Greenpeace, i další

S konečnou podobou nových evropských chemických předpisů je velmi nespokojeno sdružení Greenpeace. Tvrdí dokonce, že svůj díl viny na tom má i Česko, které se postavilo proti radikálnějšímu REACH.

Greenpeace protestují u budovy Svazu chemického průmyslu
Greenpeace protestují u budovy Svazu chemického průmyslu | Foto: Pavel Baroch

"Výsledná podoba je velmi vstřícná vůči chemickému průmyslu i díky postoji České republiky," řekl Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně pražské kanceláře Greenpeace.

Greenpeace vadí například to, že z více než sta tisíc látek používaných v Evropě se REACH týká jen asi třetina, přičemž striktní kotrole podléhá pouze zhruba 17,5 tisíce přípravků.

"REACH je krokem vpřed, ale nebyl dotažen do konce," tvrdí Freidenger.

Nevládní organizace už roky upozorňují na to, že chemické látky jsou všudypřítomné a do kontaktu s nimi každý den přichází prakticky každý. Nebezpečné chemikálie jsou například v počítačích nebo i v obyčejném linoleu.

"REACH sice představuje pokrok oproti stávajícímu stavu, ale jeho konečná podoba je příliš slabá na to, aby byla schopna zajistit ochranu zdraví lidí a našeho životního prostředí před nebezpečnými chemickými látkami, kterými chemický průmysl každoročně zásobuje trh v tisících tun a používá je mimo jiné ve výrobcích denní spotřeby," komentoval schválenou podobu REACH předseda sdruženi Arnika Jindřich Petrlík.

 

Právě se děje

Další zprávy