ČEZ účtoval falešné pokuty, píše albánský tisk

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 2. 2012 12:05
Podle listu Balkan Insight je společnost ČEZ Distribuce vyšetřována kvůli podvodům
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČEZ

Tirana - Společnost ČEZ Distribuce, která je součástí tuzemského energetického gigantu, čelí v Albánii vyšetřování kvůli možným podvodům. Podle listu Balkan Insight skupina účtovala zákazníkům vyšší ceny za elektřinu, než měla.

Kromě toho ČEZ Distribuce měla udělit stovkám neexistujících zákazníků a dalším, které o tom doposud neinformovala, falešné pokuty, aby tak vykázala vyšší ztráty a dosáhla tím zdražení elektřiny.

"Pracovní skupina proti hospodářské kriminalitě a korupci v Tiraně se případem zabývá," uvedl pro Balkan Insight mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství v Albánii.

Vyšetřování začalo poté, co skupinu jeden z jejich bývalých zaměstnanců obvinil z podvodného jednání s místními zákazníky i s celým státem, informovala místní stanice Top Channel TV.

Skupina ČEZ informace albánských médií jednoznačně popírá. Podle její mluvčí Evy Novákové zatím společnost o problému ví pouze z médií, od prokuratury žádné informace neobdržela. "Při vyšetřování samozřejmě poskytneme veškerou potřebnou součinnost," říká mluvčí pro Aktuálně.cz.

Většinový distributor

V Albánii ČEZ působí od roku 2009, kdy koupil 76 procent akcií tamní distribuční společnosti Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH), která obsluhovala až milion zákazníků. Za majoritní podíl zaplatil český podnik 102 milionů euro. Zbylé akcie vlastní albánská vláda.

Elektřinu ČEZ Distribuce odebírá od státního výrobce, kterým je skupina KESH.

Jak albánský tisk připomíná, ČEZ patří k největším energetickým společnostem v Evropě co do objemu instalované kapacity i co se týká počtu zákazníků.

Na albánském trhu ČEZ podle své pololetní zprávy za prvních šest měsíců loňského roku distribuoval celkem 2 131 GWh elektrické energie, což bylo o 22 GWh více než ve stejném období před rokem. "Pokračující nárůst reflektuje trend posledních let a souvisí s postupným růstem životní úrovně obyvatel Albánie," stojí ve zprávě společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy