Československo se stává rájem LCD

Michal Najman
20. 9. 2006 11:00
Bratislava - Japonská společnost Sony postaví na Slovensku další továrnu na televizory, investuje do ní dvě miliardy korun.

Na dnešní tiskové konferenci oznámila společnost, že v Nitře postaví továrnu na výrobu televizorů s plochou obrazovkou.

Investice má dosáhnout 2,7 miliardy slovenských korun, tedy více než dvou miliard korun českých. V nové továrně najde práci na tři tisíce lidí, napsala agentura ČTK.

Z Trnavy do Nitry

Původní informace z tisku hovořily o investici 1,8 miliardy slovenských korun a 3800 pracovních místech. Investice tedy bude nákladnější, pracovních, míst však vytvoří méně.

Sony hodlá produkci v Nitře zahájit v srpnu příštího roku. "Budeme vyrábět novou řadu přijímačů Bravia," prohlásil výkonný viceprezident Sony Europe Serge Foucher.

Obchod s televizory v Tokiu - po jiných než LCD či plazmách není ani památky. Například LCD řada Bravia vytáhla svého výrobce Sony k nadočekávanému hospodářskému výsledku.
Obchod s televizory v Tokiu - po jiných než LCD či plazmách není ani památky. Například LCD řada Bravia vytáhla svého výrobce Sony k nadočekávanému hospodářskému výsledku. | Foto: ČTK/AP

Výrobní kapacita dosáhne tří milionů televizorů ročně. Sony již deset let působí v nedaleké Trnavě, kde postupně utlumuje své aktivity. Do nové továrny v Nitře chce přesunout polovinu trnavské výroby. Firma dosud v zemi investovala zhruba 1,6 miliardy slovenských korun.

Slovensko není samo

Česko a Slovensko se investorům zřejmě zdají ideální pro výrobu televizorů. Jiná japonská společnost, IPS Alpha, předevčírem zahájila výstavbu závodu v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Její investice dosáhne 2,6 miliardy korun.

Kromě IPS chce na evropský trh proniknout i čínská společnost ChangHong. Ta u Nymburka investuje asi 660 milionů korun, její LCD panely však linku opustí již v prosinci tohoto roku.

V České republice v tuto chvíli působí 166 japonských firem, které tady proinvestovaly, nebo ještě proinvestují, téměř 65 miliard korun. Česko se tak stalo nejoblíbenější zemí japonských investorů v celé střední a východní Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy