Česko zvýšilo přebytek obchodu, růst byl ale pomalejší

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 11. 2011 10:39
Na konečném přebytku se projevil rostoucí vývoz automobilů
Čína hlásí druhý nejlepší výsledek svého zahraničního obchodu. Výrobci jsou stále více konkurenceschopní a vláda pomalu otevírá trh.
Čína hlásí druhý nejlepší výsledek svého zahraničního obchodu. Výrobci jsou stále více konkurenceschopní a vláda pomalu otevírá trh. | Foto: Reuters

Praha - Zahraniční obchod České republiky v září meziročně rostl. Vývoz se zvýšil o 7,8 procenta, dovoz o 3,5 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Podle těch skončila obchodní bilance Česka v přebytku, který činil 21 miliard korun, což je druhé nejvyšší kladné saldo v historii země. Oproti září 2010 je to o 10,4 procenta více. V běžných cenách se vývoz zvýšil o 18,3 miliardy korun a dovoz o 7,9 miliardy korun. Podle Jaroslava Vomastka z odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) zářijové výsledky zatím neodpovídají tomu, že by se reálná ekonomika měla ochladit.

Jak ale ČSÚ upozorňuje, uvedené měsíční přírůstky byly zatím nejnižší v tomto roce. Zároveň uvádí, že ve srovnání s předchozím měsícem ovšem objem dovozu i vývozu klesal. Rychlejším tempem se přitom snižovalo množství dovezeného zboží, a to o 1,8 procenta.

Obchod táhly automobily

Na nárůstu vývozu se podílela předvším zahraniční poptávka po dopravních prostředcích a strojích, která oproti loňskému roku posílila o 9,4 procenta. Meziročně se také zvýšil přebytek z obchodu s polotovary a materiály.

Deficit se prohloubil v případě chemických výrobků a minerálních paliv. Nově Česko více dováželo než vyváželo suroviny, nápoje a tabák. V červených číslech zůstal také obchod s potravinami a živými zvířaty. Rozdíl mezi dovozem a vývozem se ovšem snížil.

Co se týká obchodu Česka s jeho hlavními partnery, se státy EU vykázal stejně jako loni přebytek, a to 55,9 miliardy Kč. K jeho nárůstu došlo zvláště v obchodě s Německem, Španělskem nebo Slovenskem. Meziročně se došlo ke zlepšení o 3,9 miliardy Kč.

V obchodu s ostatními zeměmi skončilo Česko naopak tradičně v deficitu. Ten činil 34,9 miliardy Kč.V případě Číny a Ruska se schodek meziročně snížil. K jeho zhoršení došlo v případě Koreji a Ázerbajdžánu.

V přebytku podle dosavadních odhadů skončilo Česko i v rámci prvních tří měsíců. V tomto období rostl dovoz meziročně o 14,4 procenta, vývoz o 13,1 procenta a celková obchodní bilance skončila aktivem 135, 7 miliardy korun.

"Zářijová čísla zahraničního obchodu příjemně překvapila. Zůstáváme však realisty. Z publikovaných údajů je patrné, že ochlazení v eurozóně a krize důvěry, o které se dnes v souvislosti s Evropou velmi často mluví, se začínají reálně projevovat v české ekonomice," říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Vomastek z MPO přitom dodává, že s ubývajícími zakázkami poroste celý průmysl pomaleji. 

Za pozitivní výsledek Hovorka označuje vysoký podíl obchodních partnerů mimo EU, kam Česko postupně vyváží stále více. "Výsledky jsou potvrzením, že sklon k diverzifikaci českého exportu není pouhou frází, ale že je patrný i v konkrétních číslech," uvádí ve svém komentáři ke zprávě ČSÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy