Česko je znovu na seznamu hříšníků

Simona Holecová
4. 4. 2006 16:00
Brusel/Praha - Evropská komise dnes rozehrála množství sporů s členskými státy unie. Ty se neřídí společnými pravidly EU. Uvnitř: ANKETA.

Komise si provedla "audit" a hodinu za hodinou rozesílala výstražné dopisy šéfům států a vlád kvůli nejrůznějším politikám.

Do Česka jde těchto depeší hned několik: Kvůli nepřejatým směrnicím, které ošetřují trh s plynem. Kvůli tomu, že Praha neinformovala Brusel o pokroku ve využívání elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů energie. A v neposlední řadě kvůli švindlování s tabákovou reklamou.

Kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku až dvěstěkrát.
Kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku až dvěstěkrát. | Foto: Reuters

Příslušná směrnice z roku 2003 zakazuje reklamu na tabák v tisku, v rozhlase a na internetu. Rovněž zakazuje sponzorování mezinárodních událostí a akcí tabákovými společnostmi. Vztahuje se ovšem pouze na reklamu a sponzorování na mezinárodní úrovni. Tedy - nezakazuje reklamy v kinech a na billboardech nebo prodejní reklamu (například popelníky nebo slunečníky).

Česko tuto normu převzalo po svém: Do tuzemských zákonů dalo tříletou výjimku pro smlouvy, které se podepsaly před tím, než směrnice začala platit. A to je podle EK nepřípustné.

Problematický trh s energií

Francie dostane záhy dopis ohrazující se proti francouzskému protekcionismu, do Španělska putuje ostrá nóta za nedodržování evropských pravidel při zadávání veřejných zakázek.

Španělsku, ale také Francii, Finsku, Rakousku, Slovensku, Maďarsku či Česku komise adresuje výhrady proti předpisům, které upravují fungování vnitřního trhu EU s energií. Mnohé země je dosud nedokázaly převést do svých zákonů, anebo tak učinily chybně. Díky tomu mohou například více regulovat ceny na trhu s plynem a elektřinou. Nebo držet nad domácími společnostmi ochrannou ruku - a omezovat tak konkurenci ze zahraničí.

"Nikdo se nemůže stížnostem divit. Společná energetická politika je určující pro snížení cen energie, zvýšení bezpečnosti našeho zásobování a zesílení konkurenceschopnosti Evropské unie," prohlásil komisař pro energii Andris Piebalgs.

Sedmnáct adresátů

Pokud jde o trh s energií, jen kvůli němu dnes komise zahájila značný počet řízení pro neplnění povinnosti - celkem rozeslala mezi sedmnáct států 28 výzev k nápravě. Některé se týkají nesprávného/chybějícího převedení směrnic o plynu a dalších směrnic o elektrické energii.

Česku komise vytýká nedostatky na trhu s plynem. "Trh v Čechách je sice podle zákona liberalizován, ale ceny pro všechny odběratele jsou regulovány. O výběru dodavatelů se tak fakticky nedá mluvit," uvedl pro deník Právo šéf dozorčí rady Pražské plynárenské Vratislav Ludvík.

Na plynovodech z Východu je závislá celá EU.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU. | Foto: Aktuálně.cz

Zaslání výzvy je prvním krokem procedury EU pro porušení práva členským státem. Země se k ní musí vyjádřit a v písemném stanovisku vysvětlit svůj postup - proč jej například považuje za správný nebo proč převod směrnice do tuzemského právního řádu chybí.

Pokud odpověď komisi neuspokojí, následuje další výměna stanovisek. Pokud ani to EK nepřesvědčí, může se obrátit se stížností na danou zemi k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku.

Čtyři žaloby na Česko

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz si Praha nyní s komisí dopisuje nejméně kvůli 250 nepřejatým či špatně převzatým aktům.

Evropská komise se pak již ve čtyřech případech pustila s Českou republikou do soudní pře.

Vůbec první žaloby padly na začátku ledna, kdy do Lucemburku putovaly stížnosti týkající se českého zdravotnictví (3 případy) a autorských práv.

Komise chce soudně řešit mezery v uznávání diplomů lékařů a zubařů a chybějící farmaceutické zákony. PODROBNOSTI ČTĚTE ZDE.

Třetí stížnost se týká absence směrnice o ochraně před hlukem. O HLUKU ČTĚTE ZDE.

Čtvrtou žalobu pak vynesla špatná harmonizace autorského zákona. PODROBNOSTI K AUTORSKÉMU ZÁKONU NALEZNETE ZDE.

Všechny tyto směrnice měly být plně převedeny do českého práva k 1. květnu 2004, kdy země vstoupila do unie.

 

Právě se děje

Další zprávy