České vlaky narazily na bariéru maďarské stávky

rg
18. 12. 2007 12:00
Přidali se i učitelé, zdravotníci a letiště.
Foto: České dráhy

Budapešť - Maďarští železničáři včera vyhlásili časově neomezenou stávku a většina vlakových spojů se tedy neuskutečnila. Zúčastnilo se jí na 3 500 strojvedoucích a na koleje vyrazilo pouhých 45 procent souprav.

Důvodem stávky je záměr maďarské vlády o částečné privatizaci fondů zdravotního pojištění. Informuje o tom server Finanční noviny. Podle koalice vedené socialisty je to třeba provést proto, aby se snížila zadluženost systému zdravotního pojištění.

Stávka v Maďarsku ovlivňuje i Českou republiku, vlakové spojení k nám totiž dle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly nefunguje. Soupravy začínají i končí své cesty na Slovensku.

Ačkoliv se k železniční stávce připojili i jiné profese, maďarský parlament reformu zdravotnictví včera večer schválil dvěma sty čtyřmi hlasy z tří set osmdesáti šesti celkových.

Několikahodinovými varovnými stávkami byli zapojeni například učitelé, zemědělci, zaměstnanci nemocnic a budapešťské letiště.

Privatizace fondů zdravotního pojištění v Maďarsku spočívá v tom, že se má státní pojištění rozdělit na 22 regionálních center. V každém z nich mají pak soukromníci šanci získat podíl až 49 procent.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy