České firmy už se nebojí vyvážet do Iráku

dkl, ČTK
16. 3. 2007 11:47
Praha - Přestože je zatím vývoz do Iráku doménou USA, i firmy z Česka zde nachází své zákazníky. Loni tam vyvezly produkci za téměř půl miliardy korun.

Hodnota zakázek do budoucna je ještě mnohem vyší.

Neustále je sice bezpečnostní situace v Iráku největší překážkou obchodu s touto zemí, přesto se daří tuzemským společnostem získávat stále větší zakázky.

Firma Inekon Group například loni získala kontrakt na výstavbu cementárny v severním Iráku. Její hodnota celkem v několika letech dosáhne 328 milionů eur, tedy asi 9,2 miliardy korun.

Brněnská firma Prokop Engineering zase dodá technologie za 854 milionů korun pro rafinerii irácké společnosti Midland Refineries Company.

Irácká rafinérie
Irácká rafinérie | Foto: Reuters

Amerika především

Na obnovu Iráku směřovalo po roce 2003 několik miliard dolarů americké pomoci a další miliardy poskytla například Velká Británie, Japonsko a Organizace spojených národů.

Dagmar Kuchtová ze Svazu průmyslu a dopravy říká, že velký podíl na těchto zakázkách získaly především americké společnosti.

"Snažili jsme se podporovat, aby české firmy byly do obnovy Iráku zapojeny aspoň jako subdodavatelé. I když to bylo
relativně otevřené, tak byly samozřejmě preferovány osvědčené kontakty, potažmo americké firmy. Naše účast byla minimální," uvedla.

Bezpečnost je největším problémem při obchodování s Irákem
Bezpečnost je největším problémem při obchodování s Irákem | Foto: Reuters

Podpora vlády

Český vývoz do Iráku v loňském roce navzdory nedobré bezpečností situaci v této arabské zemi vzrostl na 20,9 milionu dolarů, tedy asi 445 milionů korun z 17 milionů dolarů, které představují 360 milionů korun v roce 2005. Od roku 2003 se export českých podniků zvýšil zhruba čtyřnásobně.

"V letech 2005 a 2006 vyvíjelo aktivity na iráckém trhu 53 českých vývozců," řekla dnes ČTK Adriana Rajmová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Česká vláda na projekt pomoci Iráku v letech 2005 až 2006 vyčlenila bezmála 26 milionů korun. Program zahrnuje především odborné stáže, výměnné pobyty a oborová školení pro irácké studenty, pracovníky veřejné správy, odborníky a experty.

Do této transformační pomoci v oblasti průmyslu a obchodu se v Iráku zapojily zhruba dvě desítky českých firem, které loni proškolily přibližně 100 iráckých odborníků.

 

Právě se děje

Další zprávy