Čerpadlo znovu vyřadilo z provozu obří Airbus A380

Redakce EKO, Reuters
26. 3. 2008 13:23
Cestující se do Sydney dostali menšími letouny
Vzdušného obra zatím vlastní jen jediné aerolinky - Singapore Airlines.
Vzdušného obra zatím vlastní jen jediné aerolinky - Singapore Airlines. | Foto: Singapore Airlines

Singapur - Problémy při tankování na pár hodin vyřadily z provozu největší letoun světa, obří Airbus A380 singapurských aerolinek.

Letoun měl v pondělí odvézt do australské Sydney necelou pětistovku cestujících, kteří museli využít služeb menších strojů.

Po krátké servisní zastávce se letoun vrátil zpět na letištní plochu. Nejde však o první případ. Druhý z obřích strojů, které jako jediné na světě vlastní právě singapurské aerolinky, měl podle slov vedení společnosti obdobné problémy v průběhu února.

Foto: Reuters
Obrazem:
V roce 2008 zaplní nebe 13 obrů od Airbusu

"Podobný problém potkal minulý měsíc druhý z letounů. Nejde tedy o ten samý letoun, ani stejnou chybu," podotkl mluvčí singapurské letecké společnosti Stephen Forshaw. "Posledně byl problém v elektřině, ne v čerpadle samotném," dodal.

Vzdušného obra zatím vlastní jen jediné aerolinky - Singapore Airlines.

Momentálně brázdí nebe první tři stroje, dalších šestnáct si letecká společnost objednala. Katalogová cena Airbusu A380 je zhruba 300 milionů dolarů.

Druhým majitelem by se měly ještě tento rok stát dubajské Emirates, které první stroj obdrží v srpnu. Celkem by jich pak mělo být 58, což je zatím největší objednávka.

Hned za nimi je s 24 objednanými stroji australský dopravce Quantas.

British Airways si objednaly dvanáct těchto letounů, ale prvního z nich se dočkají až v roce 2012. Na plné obrátky má být výroba spuštěna až v roce 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy