Černý podzim na Wall Street: Odejde 70 000 zaměstnanců

Dina Podzimková
10. 11. 2008 16:17
Pokud navíc zkrachuje některá automobilka, USA ztratí 2,5 milionu pracovních míst
Foto: Reuters

Detroit/New York - Až 70 tisíc zaměstnanců finančního sektoru přijde o práci v souvislosti s prohlubující se ekonomickou krizí. 

Peněžní instituce budou tváří v tvář černým prognózám pro příští rok šetřit. Na pořad dne tak přichází masivní propouštění. Tvrdí to odborníci oslovení listem Financial Times. Snižování stavů se podle něj bude týkat především investičního bankovnictví.

Kvůli ekonomické krizi již různé finanční instituce po celém světě opustilo na 150 tisíc jejich zaměstnanců.

Zpráva navíc přišla jen den po zveřejnění studie amerického Centra pro automobilový výzkum, která varuje, že ekonomické zhroucení jediné z automobilek detroitské "velké trojky" by mohlo znamenat dočasnou ztrátu až 2,5 milionu pracovních míst. Obživu by totiž neztratili jen pracovníci firem General Motors, Ford Motor a Chrysler, ale zemí by se převalila vlna krachů dodavatelských společností.

Zeštíhlení, nebo krach

"Kvůli nevídaným podmínkám v automobilovém průmyslu, a to doma i na zahraničních trzích, usilujeme o snížení administrativní a pomocné pracovní síly," cituje agentura Reuters z dopisu generálního ředitele Chrysleru Boba Nardelliho zaměstnancům.

Výrobci aut v USA v posledních několika letech silně prodělávají nejen kvůli hospodářské krizi, ale také kvůli cenám pohonných hmot, které mají za následek snížený zájem o nákup nových vozů. Největší z trojice, General Motors, minulý týden ohlásil ztrátu ve výši 2,5 miliardy dolarů, Ford přišel o 129 milionů.

Všichni tři producenti v říjnu oznámili rozsáhlé zeštíhlování administrativy. V případě Chrysleru se to týká celé čtvrtiny pracovníků mimo výrobní sektor, tedy asi 5000 lidí, dalších 1825 zaměstnanců odejde po omezení počtu směn a uzavření jedné z montážních továren společnosti, která v USA celkově dává práci asi 100 000 lidí.

V obou dalších firmách je situace obdobná. General Motors ruší 15 procent severoamerických administrativních pracovních míst, tedy rovněž asi 5000, dalších skoro 1800 lidí odejde z výroby kvůli snížení produkce o dalších 117 tisíc vozů. Propouštění se nevyhnulo ani Fordu.

Vláda USA nicméně ve čtvrtek ohlásila očekávanou pomoc výrobcům. Automobilky si tak budou moci na ministerstvu energetiky zažádat o půjčku, která jim pomůže přeorientovat výrobu směrem k energeticky úsporným vozům. Kongres pro tento účel vyčlenil 25 miliard dolarů.

Celkový počet automobilů prodaných ve Spojených státech letos zatím dosáhl pouhých 10,56 milionu vozů, což znamená nejméně za více než 17 let.

 

Právě se děje

Další zprávy