Černý pátek pro americké akcie, prudce klesl i dolar

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 8. 2011 23:20
Americké akcie uzavřely týden dalším výrazným poklesem
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

New York - Americké akcie uzavřely týden dalším výrazným poklesem, za kterým jsou stále stejné důvody: obavy z výrazného zpomalení globální ekonomiky a nervozita kolem státních dluhů v eurozóně a v USA.

K poklesu ale přispěla i společnost Hewlett-Packard, která uvedla, že uvažuje o prodeji výroby osobních počítačů a chystá také další změny ve své struktuře.

Na devizových trzích oslaboval dolar, který je k japonskému jenu na novém minimu od druhé světové války.

Dow Jonesův index oslabil o 172,93 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 1,57 procenta na hodnotě 10.817,65 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,5 procenta na 1123,53 bodu, index Nasdaq Composite odepsal 1,62 procenta na 2341,84 bodu. Obchodování ale bylo silně rozkolísané a všechny tři indexy byly přechodně i v zisku.

Čtvrtý ztrátový týden

Wall Street má tak za sebou už čtvrtý ztrátový týden, během něhož utrpěl jedny z nejvýraznějších ztrát za poslední dva roky. Před víkendem řada investorů opustila trh, neboť mají obavy, že by se během následujících tří dnů mohly objevit další negativní zprávy.

"Podle mého názoru teď procházíme krizí důvěry. To je pravděpodobnější, než že bychom v této fázi měli krizi ekonomickou nebo finanční," myslí si hlavní analytička investiční společnosti Calvert Investment Management Natalie Trunowová.

"Stále čekám, že by se ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí letošního roku mohlo objevit nějaké pozitivní překvapení," dodala. Trh ale podle ní bude pořád vysoce kolísat, za což prý do určité míry může nedávné snížení ratingu Spojených států.

Během pátečního dne to vypadalo, že index S&P 500 udrží 1130 bodů, což je klíčová technická hranice podpory. V závěru obchodování ale pokles indexů zrychlil a S&P 500 zmíněnou hranici podpory neudržel. Podle analytiků je důležité, aby nespadl alespoň pod 1100 bodů. To je z technického hlediska nyní další důležitější úroveň.

Akcie Hewlett-Packard během dne ztrácely až 23 procent, nakonec oslabily o 20 procent a uzavřely na 23,60 USD. Ocitly se tak na novém ročním minimu. Vedle plánů, které počítají s reorganizací, vedení firmy nastínilo i horší výhled hospodaření. Ztrácely ale i další velké firmy, akcie Googlu odepsaly 2,8 procenta, Microsoft oslabil o 2,5 procenta.

Na devizových trzích pokračoval v poklesu dolar, který vůči japonskému jenu spadl na nové historické minimum. Euro si pozice drží a pokračovalo v růstu.

Analytici však upozorňují, že s tím, jak se objevují obavy o zdraví bank, mohla by se situace změnit a dolar by se mohl vrátit k růstu. Propad výnosů amerických státních dluhopisů, které se pohybují opačně k ceně, ale zároveň odráží vyšší pravděpodobnost recese.

V závěru obchodování se dolar vůči jenu prodával za 76,42 JPY, a za celý den tak nakonec o 0,2 procenta zpevnil. V průběhu dnes ale prolomil dosavadní poválečné dno, které činilo 76,25 JPY, na němž se ocitl letos v březnu, a spadl až pod 76 jenů.

Od začátku roku zatím oslabil zhruba o 5,8 procenta. K růstu kurzu jenu patrně přispěly i zprávy, že Japonci nemají v úmyslu proti kurzu intervenovat.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,4 procenta na 1,4392 USD a za celý týden si k dobru připsalo více než jedno procento. Proti švýcarskému franku však euro o 0,4 procenta oslabilo a posunulo se na 1,1328 CHF. Během dne ztrácelo až jedno procento. Podobně dolar proti franku oslabil zhruba o 0,8 procenta a končil na 0,7872 CHF.

 

Právě se děje

Další zprávy