Ceny ropy dále klesají, Saúdská Arábie po útocích rychle obnovuje produkci

ČTK ČTK
27. 9. 2019 19:24
Ceny ropy v pátek pokračují v poklesu a ztráty si zřejmě připíšou i za celý týden. Hlavním důvodem jsou informace, že Saúdská Arábie obnovuje produkci po útocích rychleji, než se čekalo, a také obavy investorů o další vývoj poptávky po ropě kvůli zpomalujícímu růstu čínské ekonomiky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Severomořská ropa Brent kolem 18:40 SELČ odepisovala asi 1,6 procenta na 61,76 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI byla ve stejnou dobu levnější zhruba o 0,8 procenta na 55,95 dolaru za barel. Za celý týden oba kontrakty ztrácejí kolem tří procent.

Ceny v pátek nejprve klesaly v reakci na prohlášení íránského prezidenta Hasana Rúháního, že Spojené státy nabídly Íránu zrušení všech sankcí výměnou za další jednání. Část ztrát ale ceny smazaly, když americký prezident Donald Trump řekl, že požadavky Teheránu odmítl.

Informované zdroje tento týden agentuře Reuters řekly, že Saúdská Arábie obnovila produkční kapacity na 11,3 milionu barelů denně. Cena ropy Brent je nyní těsně nad úrovní před útoky na saúdskoarabská ropná zařízení ze 14. září, které snížily produkci Saúdské Arábie na polovinu.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) varovala, že by mohla snížit odhad poptávky po ropě na letošní a příští rok, pokud globální ekonomika dál zpomalí.

Čínský statistický úřad v pátek oznámil, že zisk průmyslových podniků v Číně v srpnu pokračoval v poklesu a nižší byl i za osm měsíců roku. Čína je druhou největší ekonomikou světa a největším světovým dovozcem ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent listopad 61,76 62,74
New York - NYMEX WTI listopad 55,95 56,41

 

Právě se děje

Další zprávy