Cena zlata dále roste. Zastavit se může až na 2500 USD

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
24. 8. 2011 11:16
Cena za troyskou unci krátkodobě vyšplhala až na 1911,46 USD
Zlaté pruty z Vídně, ilustrační snímek.
Zlaté pruty z Vídně, ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Singapur - Cena zlata  stoupá i po překročení hranice 1900 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Vzhůru ji tlačí přetrvávající obavy ohledně vývoje světové ekonomiky. Zlato je považováno za bezpečnou investici v období nejistého očekávání návratu krize.

Cena zlata se v úterý na promptním trhu vyšplhala až na rekordních 1911,46 dolaru za troyskou unci. Zlato posunulo rekordní maximum již čtvrtý den za sebou, napsala agentura Reuters.

Po zprávě o oživení amerických burz se ceny na spotovém trhu snížily na 1830 dolarů za unci, což byl největší denní pokles za poslední čtyři měsíce. Futures kontrakty na obchodování se zlatem spadly o 1,6 procenta na 1 861,3 dolaru za unci, informovala agentura Bloomberg.

Hranici dvou tisíc zlato pokoří ještě letos

Řada analytiků přesto čeká, že aktuální rekord nebyl poslední. "Současná situace ve světě ceny zlata podpoří a rostoucí trend tak bude pokračovat," uvádí analytik Commerzbank Daniel Briesemann.

Přibližování se k hranici dvou tisíc dolarů za unci podle něj přiláká další obchodníky. Dosažení této ceny je otázkou několika týdnů, myslí si další tržní stratég.

Na základě vývoje v posledních týdnech již řada finančních úřadů svoji předpověď průměrné ceny zlata pro příští rok revidovala.
Podle americké banky J.P. Morgan Chase bude drahý kov stát okolo 2 500 dolarů za unci. Skupina Barclay´s Capital očekává, že se průměrná cena zlata bude pohybovat mezi 2 000 a 2 200 dolarů za unci.

Od června zdražení o 500 dolarů

Investoři nyní čekají na nové údaje o ekonomice. "Neslýcháme mnoho dobrých zpráv z Evropy či Spojených států," upozornil obchodník Darren Heathcote ze společnosti Investec Australia. "Investoři se v těchto obtížných časech prozatím rádi obrací ke zlatu jako k bezpečnému útočišti," dodal.

V současné době se oči obchodníků upínají k pátečnímu projevu šéfa amerického Fedu Bena Bernankeho během výročního zasedání centrálních bankéřů v  Jackson Hole.

Očekává se, že právě tady by Bernanke mohl nastínit nejnovější opatření, která povedou ke stimulaci churavějící domácí ekonomiky. Tato opatření by mohla vést k poklesu kurzu dolaru, jenž by snížil cenu žlutého kovu z pohledu držitelů ostatních měn.

"Základním motorem cen zlata je klesající hodnota amerického dolaru," uvedl podle internetového serveru BBC analytik Colin Whitehead ze společnosti Fat Prophets. "Čím více peněz (Američané) vytisknou, tím silnější bude zlato," dodala.

K enormnímu zdražování zlata dochází kvůli strachu investorů z druhého dna recese.

Ještě v červnu se zlato obchodovalo přibližně za 1530 dolarů za unci.

Zájem o nákup drahého kovu ovšem není pouze fenoménem letošního roku. V uplynulém desetiletí cena zlata vzrostla o více než 700 procent. Za posledních sto let hodnota narostla o 7 500 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy