Cena zlata dál boří rekordy, stále dražší je i stříbro

ČTK ČTK
29. 4. 2011 18:25
Zlato letos zdražilo o 10 %, stříbro o 60 %
Foto: Archiv

New York - Cena zlata na komoditních trzích ve světě pokračuje v růstu a vyšplhala se těsně k hranici 1540 dolarů (asi 25 090 korun) za troyskou unci (31,1 gramu).

Naopak stříbro dosavadní rekord, na němž se ocitlo ve čtvrtek, zatím nepokořilo. Drží se ale v jeho blízkosti, to je těsně pod 50 dolary za unci. K růstu obou kovů notně přispívá slabý dolar.

Za posledních 11 pracovních dnů cena zlata zdolala rekord desetkrát.  Od začátku roku se zvýšila o téměř deset procent, stříbro je dražší zhruba o 60 procent.

Zlato ale začalo zdražovat už asi před deseti lety, kdy jedna unce stála kolem 250 dolarů. Naopak stříbro v té době stálo asi 4,50 dolaru a v dalších letech se jeho cena zvyšovala jen pozvolna. Citelný růst začal až v posledních letech.

Stříbro je tak nejdražší od doby, kdy se texaští bratři William Hebert a Nelson Bunker Hunt na konci 70. let minulého století pokusili zcela ovládnout trh s tímto kovem. Podle některých zdrojů postupně skoupili až 100 milionů uncí stříbra. Z počátku na spekulaci sice vydělali odhadem dvě až čtyři miliardy dolarů, následný pád cen je ale o zisky připravil. Cena stříbra tehdy od září 1979 do ledna 1980 vzrostla ze zhruba 11 na téměř 50 dolarů.

Jak v případě stříbra, tak v případě zlata jde o rekordy nominální, tedy numerické. Pokud by se vzal v úvahu vliv inflace, pak reálný rekord je u obou kovů mnohem výše. Stříbro by muselo stát více než 130 dolarů, podobně cena zlata by musela být na téměř 2500 dolarech. Značná část analytiků ale věří, že k reálným rekordům teď ceny směřují.

 

Právě se děje

Další zprávy