Cena ropy klesla o pětinu, benzin zlevnil jen o korunu

Radim Klekner Radim Klekner
1. 6. 2012 17:07
Za poklesem stojí navýšení těžby členských zemí OPEC a nárůst zásob v USA
O ropu se svádí boj všude na světě, nejnověji také mezi Súdánem a Jižním Súdánem.
O ropu se svádí boj všude na světě, nejnověji také mezi Súdánem a Jižním Súdánem. | Foto: Reuters

Rotterdam - Cena ropy na světových trzích se od března, kdy se směsná severomořská ropa Brent prodávala za 128,4 dolaru za barel, snížila o více než pětinu. Na tom, kolik platíme za pohonné hmoty, se to ale projevilo jen minimálně.

Benzin, který se 22. dubna prodával dosud nejdráž v historii, a sice za 37,84 koruny za litr, nyní koupíme v průměru za 36,92 Kč.

Cena pohonných hmot v Evropě se určuje na burze v Rotterdamu a obchodníci nemají důvod benzin a naftu zvlášť zlevňovat. Už o prázdninách může cenami černého zlata pohnout směrem nahoru embargo na dovoz íránské ropy vyhlášené Evropskou unií, které vstupuje v platnost v červenci.

Ropa přitom v květnu spadla cenově nejvíc za poslední tři roky. V Londýně se barel brentu pro červencové dodávky ve čtvrtek dostal na 101,87 dolaru.

Lehká americká ropa se na trzích v USA prodávala za 86,53 dolaru oproti březnovým 110,55 USD.

Ceny srazilo hned několik faktorů: navýšení těžby ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), pokles dovozu do Spojených států, horší ekonomická čísla v Číně, ale také slabé euro.

"Obavy vznášející se nad dalším osudem eurozóny ropné trhy dost vyděsily," cituje agentura Reuters Roba Montefuska z londýnské brokerské společnosti Sucden Financial.

USA plánují radikální snížení dovozu

Největší možnosti navýšit těžbu má dlouhodobě Saúdská Arábie, která nyní produkuje 9,9 milionu denních barelů, což je nejvíce od ledna 1989.

Na 1,4 milionu barelů se těžba dostala v Libyi, a blíží se tak pomalu úrovni 1,585 milionu barelů z ledna 2011, zaznamenané měsíc před vypuknutím bojů mezi povstalci a jednotkami Muammara Kaddáfího. Těžbu navýšila také Nigérie, a sice na 2,18 milionu barelů.

Ropná produkce v USA
Ropná produkce v USA | Foto: Aktuálně.cz

Ačkoliv OPEC zaznamenal nejvyšší objem těžby od října 2008, na pozitivním vývoji poptávky a nabídky se v prvé řadě podepsala nižší spotřeba v Číně, USA i Evropě, daná navýšením cen v prvních třech měsících letošního roku.

Irák stejně jako Írán vykázaly naopak pokles o 50 tisíc barelů na 2,94, respektive 3,22 milionu barelů denně a obě země budou jen těžko plnit kvóty, které si naplánovaly. Situace v Iráku zůstává po odchodu amerických jednotek nepřehledná a íránskou produkci může ještě více srazit embargo EU - oproti lednu až o jeden milion denních barelů.

Nesplnily se zatím ani předpovědi brazilských těžařů, kteří počítají do pěti let s nárůstem těžby o milion barelů denně. 

Odhad objemu nově nalezených ložisek v moři jižně a jihovýchodně od Ria de Janeiro musel být výrazně korigován z původních 70 miliard barelů směrem dolů. Společnost Petrobras přišla loni s novými čísly, hovořícími u dvou největších nalezišť se zásobami na úrovni necelých deseti miliard barelů.

Brazilská těžba také klesla v únoru a březnu vždy o pět procent.

Mezinárodní organizace pro energii (IEA) předpovídá, že průměrná cena ropy by za letošní rok měla činit okolo 111 dolarů za barel. V druhé půlce roku půjdou proto ceny pohonných hmot znovu nahoru, pokud se nepodaří výrazně omezit poptávku, a tím i dovozy - tak jako se to nyní děje v USA.

Import ropy tam klesl oproti loňskému roku o deset procent, a tedy o jeden milion barelů denně. Bílý dům navíc tvrdí, že do konce dekády by se dovoz do Spojených států mohl snížit až o třetinu. Také díky nekonvenčním zdrojům, jako je zkapalněný zemní plyn a bionafta.

Ty již dnes tvoří jednu desetinu v globální produkci ropného ekvivalentu, představujícího 90 milionů denních barelů. 

Na přibližně stejné úrovni je i spotřeba, ta by však podle IEA měla v roce 2030 činit nejméně 105 milionů barelů. A přizpůsobit produkci spotřebě bude k tomuto datu možné jen díky netradičním zdrojům ropy. Vlastní těžba suroviny dosáhla svého vrcholu v letech 2007-2009.

Nová naleziště v arktických oblastech i jinde ve světě, o nichž se tolik hovoří, zatím potvrzena nebyla.

 

Právě se děje

Další zprávy