Cena americké ropy vyšplhala nad 100 dolarů

ČTK ČTK
3. 7. 2013 6:45
Nad sto dolary je poprvé za deset měsíců. Hlavně kvůli obavám z krize v Egyptě
Těžba ropy v Dakotě.
Těžba ropy v Dakotě. | Foto: Reuters

Singapur - Cena americké ropy vzrostla poprvé od loňského září nad hranici 100 dolarů za barel. Ropa v posledních dnech zdražuje kvůli obavám z politické krize a násilných střetů v Egyptě a z narušení dodávek z Libye.

Investoři také sázejí na výrazný pokles komerčních zásob ropy v USA.

Cena americké lehké ropy WTI se ráno v asijském obchodování dostala až na 101,60 dolaru, maximum za 14 měsíců a dva dolary nad úterní závěr. Severomořská ropa Brent, která v úterý posílila o dolar na rovných 104 dolarů, ve středu ráno stoupla na 105 dolarů za barel.

Trh sleduje události v Egyptě, kde opozice od neděle pořádá masové demonstrace za odstoupení prezidenta Muhammada Mursího. Armáda Mursího vyzvala, aby se s opozicí dohodl, jinak rozpustí parlament, změní ústavu a vyhlásí nové volby. Mursí výzvy k odstoupení v noci důrazně odmítl a armádu vyzval, aby své ultimátum stáhla.

Těžbu ropy v Libyi narušily protesty, které vedly k uzavření několika ropných polí. Ropná produkce v zemi kvůli tomu o třetinu klesla

Podle večerních údajů soukromého institutu API klesly zásoby ropy na americkém trhu minulý týden o 9,4 milionu barelů. Investoři nyní čekají na oficiální údaje o vývoji zásob od vládního Úřadu pro energetické informace.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent srpen 105,00 104,00
New York - Nymex WTI srpen 101,32 99,60

 

 

Právě se děje

Další zprávy