Cena americké ropy spadla pod 60 dolarů za barel

Reuters Reuters
7. 11. 2008 7:18
Za týden cena spadla o deset procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Ceny ropy i nadále klesají.

Barel americké ropy se dal v noci na čas pořídit za méně než 60 dolarů za barel. O tři čtvrtě dolaru spadla i londýnská ropa Brent, která se dala koupit za 56,70 dolaru.

Jen za tento týden tak ceny "černého zlata" spadly o deset procent. Ještě nedávno se přitom pohybovaly kolem sta dolarů.

Důvodem je podle agentury Reuters obava investorů z prohloubení finanční krize. "Bank of England a Evropská centrální banka mohou snížit úrokové sazby, ale strach z propadu ekonomik na trzích převažuje," poznamenal k tomu David Moore z Commonwealth Bank of Australia.

Úrokovou sazbu ve čtvrtek výrazně snížila i Česká národní banka. Očekává se proto, že by mohly zlevnit půjčky a krok pomůže znovunastartování ekonomiky.

Bankéři totiž včera výrazně snížili odhad růstu ekonomiky v příštím roce. Zatímco ještě v říjnu předpokládali růst HDP kolem 3,6 procenta, nyní už počítají pouze s 2,9 %.

Podobně své prognózy mírní i Mezinárodní měnový fond. Rok 2009 podle něj bude pro světovou ekonomiku znamenat růst 2,2 procenta. Před několika týdny přitom odhadoval tříprocentní nárůst.

 

Právě se děje

Další zprávy