Celosvětový prodej počítačů poprvé od roku 2001 klesl

ČTK ČTK
11. 1. 2013 9:47
Poměr mezi prodanými počítači a tablety je už jen 2:1
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Asus.com

Seattle - Celosvětový prodej osobních počítačů se loni snížil o 3,2 procenta na 352 milionů přístrojů. Zaznamenal tak první celoroční pokles od roku 2001. Uvedla to výzkumná společnost IDC. Osobní počítače nyní čelí ostré konkurenci ze strany počítačových tabletů a chytrých telefonů.

Poprvé za pět let se prodej snížil rovněž v samotném čtvrtém čtvrtletí, které zahrnuje důležitou vánoční sezonu. Prodej v posledních třech měsících roku klesl o 6,4 procenta na 89,8 milionu počítačů. Propadu prodeje nezabránil ani příchod nového operačního systému Windows 8 od softwarového gigantu Microsoft.

V letošním roce IDC počítá s mírným oživením poptávky. Prodej by se měl podle její prognózy zvýšit o 2,8 procenta. "Existuje řada faktorů, které způsobují stagnaci trhu s osobními počítači," upozornil analytik Ashok Kumar ze společnosti Maxim Group. "Není mnoho přesvědčivých důvodů ke koupi nového počítače. Nárůst výkonu je pomalejší a existuje méně nových aplikací, které požadují větší výkon," dodal.

Lenovo dohání HP

Vedoucí pozici na světovém trhu s osobními počítači si v loňském roce udržela americká společnost Hewlett-Packard, ačkoli její podíl klesl na 16,5 procenta z předloňských 17,1 procenta.

Druhou příčku obsadila čínská firma Lenovo, jejíž tržní podíl naopak stoupl na téměř 15 procent z předloňských zhruba 12 procent. Na třetím místě byla americká společnost Dell s 11procentním podílem.

Společnost IDC minulý měsíc předpověděla, že celosvětový prodej počítačových tabletů letos stoupne na 172,4 milionu přístrojů z předpokládaných 122,3 milionu v loňském roce. Poptávku po tabletech podporuje mimo jiné příliv levných přístrojů na trh. Analytik IDC Jay Chou upozornil, že poptávku po osobních počítačích by letos mohl podpořit pokles cen ultrabooků.

Prohlédněte si Windows 8:

 

 

Právě se děje

Další zprávy