Část Manhattanu je na prodej

Michal Najman
1. 9. 2006 0:00
New York - V New Yorku se chystá největší prodej budov v moderních dějinách. Stovka domů je na prodej za pět miliard dolarů.
Fotografie čtvrtí Stuyvesant Town a Peter Cooper Village z roku 1947.
Fotografie čtvrtí Stuyvesant Town a Peter Cooper Village z roku 1947. | Foto: Fairchild Aerial Surveys

Pojišťovna Metropolitan Life, jedna z největších na americkém trhu, ohlásila prodej dvou bytových komplexů o rozloze 32 hektarů. V současnosti na nich bydlí 25 tisíc Američanů.

Dvě třetiny z nich jsou v důchodu a platí státem regulované nájemné. Zda jim bude zachováno a zda vůbec budou moci ve svých bytech zůstat, bude záležet na rozhodnutí nového majitele.

Na prodej 110 budov, 11 tisíc bytů

O nákup je velký zájem. Je to totiž jedinečná šance spolknout obrovský kus Manhattanu najednou. Své nabídky již podaly finanční instituce, realitní magnáti a například také šejkové ze Spojených arabských emirátů.

Dražba nemovitostí na jižní části Manhattanu bude jednou z největších svého druhu v americké historii.

Čtvrti Stuyvesant Town a Peter Cooper Village, které jsou předmětem prodeje, byly vystavěny po 2. světové válce z vládních peněz. Bydlelo a bydlí v nich několik generací americké střední třídy - učitelé, zdravotní sestry, požárníci, policisté a úředníci.

Nový majitel pravděpodobně změní pravidla, která v bytech platí v současnosti. Jeden nový byt ho totiž vyjde na 450 tisíc dolarů, a proto bude jistě chtít, aby mu investice vynášela více než dva tisíce dolarů měsíčně, což je maximum regulovaného nájemného.

Pohled na bytové domy ve čtvrti Peter Cooper Village.
Pohled na bytové domy ve čtvrti Peter Cooper Village. | Foto: gothamist.com

Chceme regulované nájemné

Prodej jen podpoří sociologické změny, které na Manhattanu již dlouhou dobu probíhají. Strmě rostoucí ceny bydlení vyhánějí původní pracující a střední třídu. Starosta Michael R. Bloomberg se proti tomuto trendu snaží bojovat výstavbou cenově dostupných bytů ve městě.

Současným nájemníkům se prodejní záměry Metropolitan Life nelíbí. "Prodej bude znamenat, že tu už nebudeme moci dále bydlet. Management se zde bude snažit vybudovat luxusní byty a vyhnat nás pryč," řekla deníku New York Times Marilyn Phillipsová, zdravotní sestra, která zde bydlí už 14 let. Platí regulované nájemné 1700 dolarů měsíčně za dvoupokojový byt.

Tržní nájemné se v této části Manhattanu pohybuje okolo tří tisíc dolarů.

Drby nelhaly

Zvěsti o chystaném prodeji se začaly šířit již před sedmi roky. Společnost Metropolitan Life investovala okolo 300 milionů dolarů do modernizace komplexu. Začalo také zvyšování nájemného až na zákonnou hranici dvou tisíc dolarů za měsíc.

Novým nájemníkům už společnost účtovala normální tržní nájemné. To platí v současnosti 27 procent nájemníků v komplexu.

Společnost Metropolitan Life vlastní portfolium budov a pozemků v hodnotě 40 miliard dolarů. Nedávno prodala dva své mrakodrapy na Manhattanu za více než 2,6 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy