Bývalý šéf Daewoo bude pykat za podvody

Red Eko
30. 5. 2006 9:25
Soul - Podvody a zpronevěry přišly zakladatele a bývalého předsedu představenstva zkrachovalého konglomerátu Daewoo Group Kima U-čunga celkem draho.
Bývalý šéf Daewoo jde za mříže.
Bývalý šéf Daewoo jde za mříže. | Foto: Aktuálně.cz

Soud v jihokorejském Soulu ho totiž poslal na deset let do vězení a rozhodl o propadnutí majetku v hodnotě více než 21 bilionů wonů (téměř 500 miliard korun).

Bývalý šéf Daewoo také bude muset zaplatit pokutu deset milionů wonů.

Kim byl obviněn loni v červnu z účetních podvodů, nelegálního financování a převádění bilionů wonů ze země na zahraniční konta. Obžaloba jej rovněž vinila ze zpronevěry a zneužití důvěry. Zatčen byl poté, co se vrátil do vlasti po šesti letech skrývání v cizině.

Hyundai je na tom stejně

Nyní je z obdobných činů obviněn i šéf největší korejské automobilky Hyundai a na jeho osudu závisí uskutečnění velké investice v České republice.

Jihokorejská prokuratura před dvěma týdny obžalovala předsedu představenstva automobilky Hyundai Motor Čonga Mong-kua ze zneužití pravomoci a zpronevěry firemních peněz ve výši 103,4 miliardy wonů (2,4 miliardy Kč).

Čong je zapleten do skandálu kolem černých fondů využívaných ke korupci a jeho stíhání může podle analytiků vytvořit v největší korejské automobilce řídicí vakuum.

Korejská policie podezírá šéfa Hyundai z úplatkářství, zneužití důvěry a vytváření tajných fondů. S jejich pomocí se údajně firma snažila o uplácení politiků a dalších vlivných lidí.

Omluva a peníze na charitu

Zástupci automobilky se už za úplatkářský skandál veřejně omluvili a uvedli, že Čongova rodina věnuje nemalé peníze na charitu.

Tato "lítost" tak přijde rodinu na jednu miliardu dolarů, tedy asi 23 miliard korun. Podle prokuratury však tento krok nebude mít žádný vliv na průběh vyšetřování.

Dluhy za 70 miliard dolarů

Skupina Daewoo byla jedním ze tří největších korejských konglomerátů. V roce 1999 po asijské finanční krizi zkrachovala a zanechala po sobě dluhy ve výši 70 miliard dolarů.

Šéf Daewoo Kim odešel po bankrotu do zahraničí, kde až do poloviny loňského roku pobýval na různých místech. Již dříve byli odsouzeni za účetní podvody k vysokým pokutám a trestům vězení bývalí manažeři Daewoo, včetně šéfa obchodní společnosti Daewoo Corp., automobilky Daewoo Motor a výrobce elektroniky Daewoo Electronics.

Impérium Daewoo založil Kim na konci 60. let a skupina na svém vrcholu zaměstnávala přes 300.000 lidí. Po svém pádu se rozdělila do řady oddělených firem. Automobilku Daweoo Motor například věřitelé prodali americké General Motors a česká Daewoo Avia přešla do rukou nizozemské firmy SGM.

 

Právě se děje

Další zprávy