Bush předložil rozpočet, téměř 3 biliony

ČTK
6. 2. 2006 17:24
Washington - Kolik Spojené státy utratí v příštím roce? Prezident George Bush má představu bezmála tří bilionů dolarů.
Prezident Bush dnes pošle kongresmenům návrh rozpočtu na příští rok
Prezident Bush dnes pošle kongresmenům návrh rozpočtu na příští rok | Foto: Reuters

Americký prezident George Bush předložil Kongresu návrh rozpočtu na příští rok, který počítá hlavně s růstem výdajů na obranu. Utlumeny budou naopak některé plánované výdaje, a to i v rámci zdravotní péče.

Rozpočet počítá s deficitem 354 miliard dolarů (asi 8,4 bilionu Kč). Výdaje budou činit 2,77 bilionu, příjmy 2,42 bilionu dolarů. Prezidentův návrh ale předpokládá, že deficit v letošním roce vystoupí na rekordních 423 miliard dolarů (asi deset bilionů Kč), přestože v polovině loňského roku prognóza zněla na přibližně 341 miliard dolarů.

Letos Bush navrhuje nezvykle výrazné omezení výdajů i přesto, že Kongres má volební rok. Řada vládnoucích republikánů totiž začíná být znepokojena vysokými deficity.

Bush plní loňské usnesení Kongresu, které nutí držet růst nemandatorních výdajů pod mírou inflace, činící loni 3,4 procenta. Návrh proto tyto výdaje mimo obranu a bezpečnost snižuje pod úroveň loňského roku.

Bush slíbil ušetřit 14 miliard dolarů omezením nebo zrušením 141 domácích programů. Dalších 36 miliard chce získat úsporami nákladů zdravotního programu pro seniory Medicare, což znamená první úsporu mandatorních výdajů za téměř deset let.

Výdaje na obranu se mají vzhledem k pokračující přítomnosti USA v Iráku a Afghánistánu zvýšit o zhruba pět procent na 440 miliard. Pětiprocentní růst se navrhuje i pro vnitřní bezpečnost. Bush zároveň požádá Kongres, aby dal na operace v obou zemích pro zbytek tohoto roku a příští rok dalších 120 miliard USD.

Zvyšování výdajů se bude týkat i výzkumu a vývoje, jak to Bush naznačil minulý týden v projevu o stavu unie. Výrazně více peněz má jít například na vývoj alternativních energetických zdrojů.

Bush odmítá požadavky opozice na zrušení některých daňových škrtů a naopak vyzve Kongres, aby dočasné redukce daní prohlásil za trvalé. Demokraté daňové škrty označují za původce deficitu, vláda však poukazuje na jejich význam pro oživení ekonomiky.

Díky tomu loni vzrostly daňové příjmy o 14,5 procenta, nejrychleji za téměř 25 let, uvedl v listu Wall Street Journal ředitel Úřadu pro řízení a rozpočet Joshua Bolten.

Vláda Geroge Bushe přijala po svém nástupu až dosud levicí zastávanou koncepci "velké vlády", tedy velkorysých vládních výdajů. Podle výpočtů ekonoma Chrise Edwardse z Cato Institute se federální výdaje za Bushe zvýšily celkem o 43 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy