Burzy posílily. Wall Street vyhlíží nového prezidenta

Michal Žák Reuters Michal Žák, Reuters
5. 11. 2008 0:53
Nárůst zaznamenaly si všechny hlavní indexy
Foto: Reuters

New York - Ve Spojených státech vrcholí bitva o Bílý dům. Už za pár hodin by mělo být jasné, kdo v prezidentském křesle vystřídá George Bushe.

Zatímco volební místnosti zažívají rekordní počty voličů, burzy rekordně posilují.

Obchodníci na burze totiž očekávají nejen konec dlouhé předvolební kampaně, ale hlavně změnu po osmi letech Bushovy vlády. A je jedno, zda vyhraje demokrat Barack Obama, nebo republikán John McCain.

"Zítra budeme mít nové vedení a ať to bude kdokoliv, bude lepší než je tomu teď," říká otevřeně Jim Paulsen z investiční společnosti Wells Capital Management.

Během úterý posílily na Wall Street všechny tři hlavní indexy. Nasdaq si připsal nárůst 3,1 %.

Dow Jones si polepšil o 3,3 procenta, když hlavním hitem dne byly akcie Chevronu, druhé největší americké ropné společnosti. Obchodování tak Dow Jones zakončil na hodnotě 9625,28 bodů.

Index Standard & Poor's 500 si polepšil hned o čtyři procentní body a překročil hranici tisíce bodů.

Průběh voleb sledují i Američané žijící po celém světě. Například americká ambasáda v Berlíně uspořádala velkou party. A návštěvník neupřednostňuje ani jednoho z kandidátů.
Průběh voleb sledují i Američané žijící po celém světě. Například americká ambasáda v Berlíně uspořádala velkou party. A návštěvník neupřednostňuje ani jednoho z kandidátů. | Foto: Reuters

Během uplynulého měsíce dokonce všechny indexy posílily o více než osmnáct procent, připomíná agentura Reuters a dodává: šlo o nejlepší volební den na burze. Až do roku 1984 bylo zvykem, že se v den volby prezidenta na Wall Street neobchodovalo.

Podle analytiků jde o pozitivní impuls. V posledních týdnech totiž světem cloumá finanční krize a většina burz po celém světě zažila strmý propad.

 

Právě se děje

Další zprávy