Burzy padají. Německo se chystá na řecký bankrot

Karel Toman
12. 9. 2011 18:53
Řecku hrozí, že nedostane další výplatu pomoci a spadne do platební neschopnosti
Foto: Reuters

Berlín - Potíže v Evropě nabírají na obrátkách.

Spekulace, že Německo v tichosti připravuje plán B pro případ řeckého bankrotu a že třem největším francouzským bankám bude snížen rating hned o dva stupně, poslaly světové akcie dolů.

Burzy tak navázaly na ztráty z konce minulého týdne a euro výrazně oslabilo.

V Evropě spadly indexy o tři až pět procent. Také americké akcie zahájily týden dalším poklesem, své ztráty ale v průběhu dopoledne (amerického času) omezily.

Na síle totiž nabírají obavy, že Řecko nedokáže dostát podmínkám nutným k výplatě v pořadí šesté dávky z pomoci 110 miliard eur z loňské záchrany.

Výplata je v kalendáři naplánována na září. Pokud k ní nedojde, Řecko by nemělo peníze na provoz nebo splátky věřitelům, a bylo by tak zřejmě nuceno vyhlásit bankrot ještě předtím, než se rozběhne druhý záchranný program schválený letos v červenci.

"Je to jakoby se Německo připravovalo na bankrot. Dostavuje se zoufalství," řekl agentuře Bloomberg hlavní evropský ekonom Royal Bank of Scotland Jack Cailoux. "Německo může být na tahu první, připravovat se mohou i jiné země," dodal.

Americký ministr financí Timothy Geithner přitom na v sobotu skončené schůzce G7  evropské lídry vyzval, aby "ukázali, že mají dostatek politické vůle" k ukončení krize.

Plán "B" jako bankrot

Tři vysoce postavení němečtí činitelé agentuře Bloomberg potvrdili, že se Německo na tuto eventualitu připravuje.

Přípravy potvrdil mluvčí pro rozpočtové záležitosti křesťanských demokratů Klaus-Peter Flosbach. "V žádném případě se tím nesnažíme vytlačit Řecko z eurozóny," napsal Bloombergu. Zopakoval tak ujištění kancléřky Angely Merkelové z minulého týdne.

To, že jejich země je připravena svůj díl půjčky odepřít, pokud Řecko nesplní dohodnuté podmínky, potvrdili v minulých dnech německý ministr financí Wolfgang Schauble i francouzská ministryně pro rozpočet Valeie Pecresse.

Mise Evropské centrální banky, Mezinárodního měnového fondu a Evropské komise, která měla plnění podmínek další půjčky zajistit, byla přitom počátkem září za nejasných okolností přerušena (pokračovat má koncem týdne).

Řecká vláda minulý týden oznámila, že hospodářský pokles letos nečekaně zrychlil a místo původně odhadovaných 3,8 procenta se tak HDP letos propadne 5,3 procenta. Dodržení dohodnutých rozpočtových limitů to výrazně ztíží. To by ohrozilo šestou výplatu mezinárodní pomoci ve výši osmi miliard eur (dosud Řecko vyčerpalo 65 miliard eur).

Řecká vláda na to o víkendu reagovala novými úspornými opatřeními. O jeden plat přijdou nově všichni volení činitelé a na nemovitosti bude uvalena zvláštní dvouletá daň.

Evropě přitom rychle dochází čas. O druhém záchranném programu pro Řecko, který měl navázat na první záchranný plán, má totiž německý parlament hlasovat 29. září. Ostatní státy zjevně čekají, až jak hlasování dopadne tam.

Na trzích proto začíná nabývat na síle dojem, že po porážce ve všech šesti dosavadních regionálních volbách začíná německá vládní koalice v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou pomoc Řecku vzdávat.

Potíže čekají i francouzské banky

Plán příprav na řecký bankrot, který proto v Německu údajně vzniká, by měl podle agentury Bloomberg zahrnovat obnovení záchranného fondu, ze kterého spolková vláda rekapitalizovala německé banky roku 2008.

Přestože svou expozici vůči řeckému dluhu snižují, je právě u německých bank nejvyšší - ke konci roku 2010 činila 22,7 miliard eur. Německý "plán B" počítá až s padesátiprocentními ztrátami svých bank.

Podobné potíže přitom v případě bankrotu čekají i francouzské banky. Dva nezávislé zdroje Bloombergu potvrdily, že ratingová agentura Moody's chystá snížení ratingu tří největších tamních bank: Credit Agricole, BNP Paribas a Société Générale (matka naší Komerční banky).

Prvně jmenovaná má potíže kvůli své dceřiné řecké bance Emporiki, posledně jmenovaná kvůli svému podílu v General Bank of Greece. BNP Paribas táhne dolů přímá expozice vůči vládním dluhopisům Řecka. Od poloviny června tak akcie těchto tří bank ztratily 42 až 55 procent.

Euro spadlo k jenu na desetileté minimum

Expozice řeckému dluhu je ale rozsáhlá v celém evropském finančním sektoru, a Index evropských bank a finančního sektoru agentury Bloomberg tak za stejnou dobu klesl už o 30 procent.

Asijsko-pacifický akciový index MSCI  klesl v pondělí o 2,3 procenta, na jeho pád navázaly ráno podobným poklesem i evropské akcie.

Vůči dolaru se euro v pondělí ocitlo nejníže od poloviny února, proti japonskému jenu je dokonce na desetiletém minimu.

Pojištění řeckých dluhopisů podle Bloombergu indikuje více než devadesátiprocentní pravděpodobnost, že Řecko do pěti let zbankrotuje.

Mezibankovní uvěrové riziko v Evropě měřené podle Markit iTraxx Financial Index vzrostlo na historické maximum. Tento index zahrnuje pojistky proti bankrotům (CDS) 25 evropských bank a pojišťoven.

 

Právě se děje

Další zprávy