Burger King změní majitele, spekulace zvedly cenu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 9. 2010 17:10
Burger King bude patřit Britům.
Spekulace o zvařovaném prodeji vyhnaly cenu akcií výš.
Spekulace o zvařovaném prodeji vyhnaly cenu akcií výš. | Foto: wikimedia

Miami - Burger King míří pod křídla britské investiční společnosti 3G Capital. Kupce to bude stát 3,26 miliardy dolarů, což představuje 24 dolarů za jednu akcii. Oznámila to společnost Burger King Holdings Inc.

Poté, co řetězec s rychlým občerstvením ve středu oznámil, že jedná o svém převzetí, hodnota jeho akcií vyletěla o 15 procent nahoru. Podle agentury AP má nyní jeden z největších konkurentů McDonald's šanci vyjednat do poloviny října ještě lepší cenu. Předtím, že se informace o plánovaném převzetí objevily, měla totiž společnost hodnotu 2,3 miliardy dolarů.

S akciemi společnosti, která se do rukou investorů dostala v roce 2002, se obchoduje na burze od roku 2006. V Burger Kingu mají stále ještě podíl společnosti TPG, Bain Capital a Goldman Sachs, které jej odkoupily od původního majitele.

Společnost v současnosti provozuje více než 12 tisíc restaurací nejen ve všech státech USA, ale také ve třiasedmdesáti dalších zemích. V Česku mají její licenci společnosti AmRest, BK Team a italský Autogrill.

Na Burger King stejně jako na ostatní fast foodové řetězce dopadla ekonomická krize. V posledním fiskálním čtvrtletí, které skončilo v červnu, klesl čistý zisk společnosti o 17 procent, tržby se snížily o jedno procento. Vedení společnosti očekává v současném fiskálním roce slabou poptávku kvůli zpomalení ekonomického růstu.

 

Právě se děje

Další zprávy