Bulharský premiér pohrozil zestátněním investic ČEZu

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
9. 4. 2010 14:25
ČEZ v Bulharsku od roku 2005 do loňska proinvestoval 368 milionů leva
Bulharský premiér použil silná slova. Chce dividendy
Bulharský premiér použil silná slova. Chce dividendy | Foto: Reuters

Vídeň - Bulharský premiér Bojko Borisov pohrozil zestátněním energetických podniků, ve kterých má podíl česká energetická skupina ČEZ. Důvodem je údajné nevyplácení dividend, na které má Sofie právo.

Bulharsko si totiž při privatizaci energetického sektoru, která byla provedena před šesti lety, ponechalo třetinu akcií. Zbytek odkoupily ČEZ, rakouská společnost EVN a německý E.ON.

Předseda vládnoucí strany Občané za evropský rozvoj Bulharska podle rakouského deníku WirtschaftsBlatt prohlásil, že "nikdy nepochopil, proč Bulharsko jako první privatizovalo své dodavatele elektřiny." Tuto chybu ale prý lze napravit, dodal bulharský premiér a de facto tím pohrozil zestátněním.

Borisovova slova následně mírnila náměstkyně bulharského ministra energetiky Maya Kristova, která odmítla, že by se uvažovalo o opětovném zestátnění, nicméně zopakovala, že Bulharsku dividendy náleží. Za posledních pět let by si podle ní Sofie měla přijít na 250 až 300 milionů leva (asi 3,2 až 3,8 miliardy korun).

Experti ale varují, že by se případné vyplácení dividend týkalo i ostatních podílníků. Dvě třetiny požadovaných dividend by tak skončily v Česku, Rakousku a Německu, což by pro vládu znamenalo politický problém. Druhým důvodem, pro který bulharský premiér Bojko Borisov označuje ČEZ a další zahraniční investory v energetice za "zbojníky," je podle něj nepřiměřená cena elektřiny.

Borisov uvedl, že je paradoxní a nelogické, že státní jaderná elektrárna vyrábí megawatt elektřiny za 33 eur (zhruba 830 Kč), ale například státní nemocnice ji musí kupovat za 69 eur.

ČEZ, který působí na západě Bulharska a v metropoli Sofia, v zemi od začátku roku 2005 do loňska podle bulharské agentury BTA investoval 368 milionů leva. Skupina ČEZ v Bulharsku provozuje distribuční společnost CEZ Razpredelenie, obchodní společnost CEZ Elektro a vlastní elektrárnu Varna.

 

Právě se děje

Další zprávy