Bulhaři si opět stěžují na drahou energii, zkontrolují ČEZ

ČTK ČTK
6. 1. 2014 14:18
Bulharský energetický regulační úřad zahájil kontrolu ve společnostech ČEZ, Energo-Pro a EVN.
Foto: Reuters

Sofia - Bulharský energetický regulační úřad zahájil kvůli velkému množství stížností zákazníků kontrolu v místních divizích českých společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN. Řada Bulharů si podle agentury Reuters v poslední době opět stěžuje na příliš vysoké účty za energii.

Kontrola, která se kromě trojice distributorů elektřiny týká rovněž teplárny v bulharském hlavním městě Sofii, má za úkol zjistit jakékoliv nesrovnalosti. Potrvá čtyři měsíce, ale v závislosti na zjištěných skutečnostech může být prodloužena.

Mluvčí společnosti ČEZ Barbora Půlpánová sdělila, že se jedná o standardní kontrolu dodržování licenčních povinností všech distribučních společností, kterou regulátor ohlásil již v polovině prosince. "ČEZ je přesvědčen, že všechny své povinnosti plní, ostatně nedávno to potvrdil i regulační úřad tím, že nenašel pochybení, které by mohlo vést k odebrání licence," dodala Půlpánová.

Firmy ČEZ, Energo-Pro a EVN se již začátkem loňského roku staly kvůli vysokým fakturám terčem masových protestů Bulharů. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou. Bulharské úřady poté v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ. V listopadu ale regulační úřad rozhodl, že řízení o odebrání licence ČEZ zastavuje. České Energo-Pro dal bulharský antimonopolní úřad v průběhu roku dvakrát pokutu za zneužívání dominantní pozice na trhu.

Ceny elektřiny jsou v Bulharsku politicky citlivým tématem, protože náklady na dodávky proudu tvoří velkou část výdajů tamních domácností, a to zejména v zimních měsících.

Bulharský regulátor ale od začátku letošního roku opět snížil ceny elektrické energie pro domácnosti i průmyslové odběratele. ČEZ již dříve uvedl, že se proti tomuto rozhodnutí bude bránit soudní cestou. Loni úřad k podobnému snížení cen přistoupil dvakrát.

 

Právě se děje

Další zprávy