Buffettovo ukulele jde do aukce

Dušan Klimeš, BBC
19. 5. 2006 17:29
New York - Americký miliardář Warren Buffett, zvaný též "Věštec z Omahy" se opět vrhá na dobročinnost. Tentokrát však zvolil velmi neobvyklý způsob. Do internetové aukce firmy eBay vložil svoje ukulele.
Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay
Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay | Foto: eBay

A není to jen tak nějaké ukulele. Kromě toho, že patřilo právě druhému nejbohatšímu muži světa, nese i jeho vlastnoruční podpis. Výtěžek z aukce půjde na účet dětské nemocnice v Omaze.

Aukce začala v pondělí, když za něj uživatel s přezdívkou "timharrod" nabídl tisíc dolarů. Do pátečního večera se připojilo dalších 43 zájemců a cena se vyšplhala na 6 400 dolarů.

Takový chlapík od vedle

A proč zrovna ukulele? Investiční mág má ve zvyku na ostře sledované výroční valné hromadě své firmy, kde radí, jak investovat, akcionáře i pobavit. A vloni si právě zvolil hru na ukulele a tanec s obřím ovocem. Letos se zase investoři mohli zasmát při animovaném filmu, v němž hrál kreslený viceprezident Cheney nebo Bill Gates.

Majitel společnosti Berkshire Hathaway je se svým bohatstvím v hodnotě 42 miliard dolarů druhý nejbohatší muž planety, hned za Billem Gatesem, majitelem společnosti Microsoft.

Buffett působí na ostatní "jako úplně normální chlap tím, jak se chová a jak vypadá. I proto je tak uznávaný," myslí si Mohnish Pabrai, majitel investičního fondu Pabrai Investment Funds, který drží akcie firmy Berkshire Hathaway.

Jedna z divizí této firmy má také "na svědomí" výrobu daného hudebního nástroje. Diary Queen vyrobila pouze dva kusy s tím, že jeden byl určen pro aukci a druhý zůstane slavnému, sedmdesát pět let starému, byznysmenovi.

Toto ukulele by mělo vydělat peníze pro dětskou nemocnici v Omaze
Toto ukulele by mělo vydělat peníze pro dětskou nemocnici v Omaze | Foto: eBay

Ukulele stradivárky neporazí

S internetovou aukční společností eBay začal Buffett spolupracovat v roce 2003. A od té doby každý rok draží oběd pro osm lidí, kterého se osobně účastní. Získané peníze pak jsou do nadace Glide Foundation, což je sanfranciská nezisková organizace pomáhající chudým lidem bez domova.

Loni zaplatil vítěz 351 tisíc dolarů právě za oběd s Buffettem. První nabídka začínala na částce 25 tisíc. Zmiňovaný šéf investičního fondu Pabrai prý nabízel 250 100 dolarů. O ukulele však prý zájem nemá.

"Bohužel nejsem muzikant," dodává Pabrai.

Rekordní částka, za kterou se kdy podařilo vydražit hudební nástroj, byly housle mistra Stradivariho. Oznámila to známá aukční síň Christie´s z New Yorku s tím, že výsledná částka převýšila 3,5 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy