Brusel začal chránit uši ze Štramberku

Dušan Klimeš
10. 1. 2007 13:55
Brusel - První český výrobek uspěl se žádostí o ochranu zeměpisného označení. EU uznala, že Štramberské uši patří do Štramberku.
Štramberské uši
Štramberské uši | Foto: Wikipedia

Na konci roku 2006 uplynula půlroční lhůta, po kterou mohly podniky a úřady ze zemí unie podávat námitky vůči přidělení ochrany.

Ty však nepřišly a Štramberské uši se tak neoddělitelně spojily s místem svého vzniku - a to i podle evropského práva. Staly se vůbec prvním českým výrobkem, který dokázal tento status získat.

"Přiznání ochrany znamená, že užívání tohoto označení bude nadále vyhrazeno štramberským výrobcům této potravinářské speciality," říká europoslanec Jan Březina.

"Samozřejmě jsme rádi, že plán na získání ochranné známky vyšel. Ještě ale čekáme na potvrzení z Bruselu," říká starostka Štramberku Věra Michnová.

"Pro naše pekaře se tak rozšiřuje trh, na kterém mají šanci své výrobky prodávat. Už teď mám na stole další žádost o licenci od místní občanky," dodává Michnová.

Chránění výrobci

Pro výrobce se jedná o silný marketingový nástroj. Místní pekárny jsou totiž jediné, které budou mít právo tento produkt prodávat. Zároveň nyní požívají ochrany Evropské komise před "plagiátory".

Podle jeho informací by měly mít šanci i další výrobky, které čekají na udělení tohoto "titulu". Například Pohořelický kapr, Žatecký chmel, či Hořické trubičky již byly zapsány ve věstníku EU a začala běžet půlroční lhůta vyhrazená pro námitky ostatních států EU nebo soukromých subjektů.

Foto: Aktuálně.cz

Komise zatím žádnou námitku neobdržela. Výrobci tedy mohou doufat, že se jejich typické výrobky budou moci vyrábět jen v dané oblasti.

"Zejména Hořické trubičky lze v této souvislosti považovat za označení dodávající svému výrobku punc kvality a originality a přinášející tak významnou přidanou hodnotu," dodává Březina.

Vary zatím čekají

Chránit místo výroby by chtěl i producent Karlovarských oplatek. Ty již prošly mezirezortním připomínkovým řízením, zbývá vyřešit drobné právnické připomínky.

Přitom právě oplatky nejvíce ohrožují zájmy ostatních států a výrobců. Především němečtí pekaři oplatek by si rádi ukousli kus z karlovarské pochoutky.

"Vzhledem k politickým a ekonomickým zájmům, které jsou ve hře nejenom na německé, ale i na české straně, si troufám předpovědět, že k opravdovému střetu dojde teprve na jaře tohoto roku poté, co po zveřejnění žádosti v Úředním věstníku EU začne běžet 6 měsíční lhůta pro podání námitek," říká europoslanec Březina.

Štramberské uši jsou cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu. Na počátku roku 2006 mělo k výrobě licenci osm pekáren.

"V našem městě je i sdružení pekařů Štramberských úší, kterého je členem i město," říká starostka Věra Michnová.

Dnes je možné je dostat například i na Staroměstském náměstí v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy