Brusel nařídí levnější roaming

mao, ČTK
28. 3. 2006 16:45
Brusel - Evropská komise si vyšlápla na mobilní operátory. Nelíbí se jí vysoké poplatky za přeshraniční volání, takzvaný roaming.

V současné době zaplatí český turista na svých cestách mimo vlast za několikaminutový hovor i stovky korun, během krátké doby by mohl platit stejně jako v ČR.

Evropská komisařka Vivian Redingová totiž pracuje na směrnici, která by měla roaming značně zlevnit. Její konečná podoba by měla být známa v červnu.

"Je nejvyšší čas, aby vnitřní trh EU nabídl spotřebitelům a podnikatelům, kteří cestují do zahraničí, podstatně nižší telekomunikační poplatky," řekla Redingová.

"Navrhuji proto, aby se všechny bezdůvodné poplatky za roaming zrušily cestou nařízení EU. Uživatel mobilního telefonu by neměl platit více jenom proto, že cestuje do zahraničí," řekla Redingová.

Podle tiskového mluvčího T-Mobile Jiřího Hájka stojí čtyři minuty hovoru z T-Mobile zemí do České republiky 53,55 korun včetně DPH.

"V uplynulých letech T-Mobile výrazně snížil ceny roamingu na evropských trzích, kde působí. Skupina T-Mobile má jakožto čistý plátce, v závislosti na příslušné zemi, zájem na snižování cen roamingu," řekl Hájek.

Hájek dále podotkl, že T-Mobile věří, že k dosažení snižování cen roamingu není třeba žádné regulace. "V tomto případě zcela postačí zdravé fungování trhu," dodal Hájek.

S tím souhlasí i mluvčí Eurotelu Pavel Kaidl. "Ceny za roamingové služby jsou výsledkem konkurenčního tlaku jednotlivých operátorů a rok od roku klesají. Je nutné si uvědomit, že jde o nadstandardní službu zahrnující mezinárodní volání.

"Plošně určit koncovou cenu za roaming je nereálné, neefektivní a pro některé operátory i ohrožující. Mezinárodní regulace koncových cen za roaming se může negativně projevit na schopnostech operátorů přicházet s inovativními nabídkami v této oblasti," upozornil Kaidl.

"Máme stejný cíl jako EU, ale myslíme si, že plošná regulace na mezinárodní úrovni není správným řešením," dodal mluvčí Eurotelu.

Redingová: Nepřítel č. 1 operátorů

Redingová se chce při tvorbě legislativy inspirovat podobným rozhodnutím z roku 2001, jež donutilo banky snížit poplatky za přeshraniční transakce.

Již nyní je ale zřejmé, že její boj nebude snadný. Poplatky za roaming totiž tvoří až 15 procent ze zisků jednotlivých operátorů, kteří na adresu Redingové rozhodně nešetří kritikou a hrozí, že se jí může podařit poškodit celé odvětví.

Nyní je ale téměř jisté, že nové nařízení by mělo upravovat ceny účtované mezi operátory (velkoobchodní ceny). Nařízení by zajistilo, že firmy nebudou operátorům z jiných zemí účtovat výrazně více, než činí skutečné náklady.

Komise rovněž vidí potřebu regulace na maloobchodní úrovni, aby bylo zajištěno, že se úspory operátorů na velkoobchodní úrovni skutečně přenesou i na spotřebitele.

Vysoké ceny však nejsou jediným problémem

EU trápí i jejich značná rozdílnost. Tarify se mezi zeměmi i jednotlivými operátory diametrálně liší, a lidé tak mohou být nemile překvapeni, jaké účty jim přijdou za telefonování na dovolené či služební cestě.

Nejlevnější tarif Evropská komise objevila mezi Finskem a Švédskem, a to 0,20 eura (asi šest korun) za čtyřminutový hovor. Naopak nejdražší je mezi Maltou a Lotyšskem, a to 12,70 eura za stejně krátký hovor.

V případě České republiky komise uvedla, že krátký hovor z Velké Británie stojí Čecha 5,19 až 8,87 eura (asi 154 až 253 Kč) v závislosti na českém operátorovi i využívané britské síti. Při volání z Maďarska je to až 159 Kč, z Itálie 106 až 213 Kč a z Portugalska až 174 Kč.

Evropská unie již loni spustila internetové stránky, kde mohou lidé porovnat poplatky jednotlivých operátorů za roaming.

Během své krátké existence se staly nejnavštěvovanějšími stránkami evropského společenství, ale podle Redingové bohužel ukázaly, že mobilní operátoři až na výjimky poplatky nesnížili.

Roamingové balíčky lidi nechtějí

Někteří operátoři sice přišli s takzvanými roamingovými balíčky, ale zákazníci jich nevyužívají, protože většina těchto tarifů vyžaduje aktivaci nebo je spojena s dodatečným měsíčním poplatkem.

Určitý pokrok je znatelný v několika výjimečných případech. Belgický operátor například zavedl pevnou sazbu za roaming, čímž snížil cenu za volání domů z Kypru ze 7,20 eura na 4,40 eura.

V Irsku vedlo první oznámení Komise o regulačních opatřeních u několika operátorů ke zrušení roamingových poplatků pro uživatele cestující do Spojeného království.

 

Právě se děje

Další zprávy