Brusel hází záchranný kruh Řecku. Ale už mu nevěří

Ekonomika Ekonomika
3. 2. 2010 11:54
Evropská komise prověří, zda Řekové falšovali své statistiky
Řecký premiér George Papandreou
Řecký premiér George Papandreou | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise schválila plán úsporných opatření Řecka.

Snížení deficitu pod tři procenta HDP do roku 2012 je prý ambiciózní, ale dosažitelné, uvedly agentury, které o rozhodnutí informují. Brusel nicméně s Aténami zároveň zahájil vyšetřování kvůli zfalšovaným statistikám, kterými Řecko v minulosti vylepšovalo obraz vlastního hospodaření.

Řecké problémy s potápějícími se státními financemi začaly Bruselu přerůstat přes hlavu. Evropská komise už dříve v tajné zprávě, z níž citoval německý týdeník Der Spiegel, přiznala, že rozpočtový schodek Řecka už ohrožuje euro a celou eurozónu.

Objevily se také úvahy analytiků, že Řecko je nebezpečně blízko státního bankrotu a mohlo by eurozónu opustit. To ale řecká vláda odmítá a Evropská komise vládu v Aténách podporuje.

Kritické hlasy, které se na adresu řecké ekonomiky snášejí, jsou však stále hlasitější. Nejostřeji zatím vystupují představitelé Evropské centrální banky. Podle jejího šéfa Jeana-Clauda Tricheta již nikdy nesmějí být přijaty rozpočtové plány, které neodrážejí realitu. "Ti, kteří nectí pravidla, se chovají nezodpovědně, nesolidárně, a ničí tak euro," uvedl zase hlavní ekonom ECB Jürgen Stark.

Foto: Aktuálně.cz
Ekonom Pavel Kohout ve svém blogu na Aktuálně.cz mapuje, co se děje v Řecku:
 Řecko, euro a krotitelé dluhů
Řecká finanční tragédie
Řecká finanční tragédie II.

Loňský rozpočtový deficit Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 12,7 procenta hrubého domácího produktu. To je výrazně víc, než s čím původně tamní vláda počítala, a mnohonásobně víc, než je tříprocentní kritérium Evropské unie. Přes normu ve výši 60 procent bude i vládní dluh, jehož výše se očekává pro loňský rok na úrovni 113 procent HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy