Brusel: Dunajský kanál je pochybný. Nepočítáme s ním

Tomáš Fránek
18. 4. 2008 20:31
České úřady dál chtějí chránit trasu kanálu
Foto: www.rvccr.cz

Brno - Evropská komise nepočítá s tím, že by podpořila výstavbu kontroverzního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Stavba totiž krom jiného porušila několik evropských směrnic.

Uvedli to evropští komisaři: pro dopravu Jacques Barott a pro životní prostředí Stavros Dimas, které ohledně vodní cesty interpeloval europoslanec Tomáš Zatloukal.

Stále v přípravách

Kanál za 300 miliard korun, který by podle studií poškodil krajinu i chráněné oblasti, nechtějí ani kraje, kterými má vést, ani místní starostové.

Foto: Svatava Pátková
Čtěte souvislosti:
Obří vodní kanál má spíše zápory, říká studie
Úřady zrušily zakázku na kanál na Labi 
Jak se plánovala stavba kanálu na Labi

České úřady jsou ale jiného názoru, chtějí dál o kanálu jednat se sousedními zeměmi. A ministerstvo dopravy chce do poloviny května předložit návrh na další hájení trasy kanálu v územních plánech, konečné slovo bude mít vláda.

Chránění tras kanálu v územních plánech trvá už pětatřicet let a například u Břeclavi se jedná o území široké 15 kilometrů. Hájí se dokonce i území, kudy by kanál stejně nevedl, protože byla postupem času navržena jiná trasa.

Podle odpovědí eurokomisařů nebyl kanál zařazen do sítě významných evropských vodních cest a rozpočet Unie do roku 2020 určitě financovat nebude. "Myšlenka kanálu byla několikrát zpochybněna, odborníci a organizace vyjádřili znepokojení ohledně jeho negativních dopadů," napsal Jacques Barott

Společná deklarace

Zatloukal proto společně s europoslanci z Rakouska, Slovenska, Polska a Německa napsal deklaraci, ve které navrhuje, aby se přípravy na výstavbu kanálu navždy zrušily.

Deklarace zamíří do Rady ministrů EU, Evropské komise a do parlamentů a vládám členských států Unie. 

 

Právě se děje

Další zprávy