Brusel chce prý obvinit Google kvůli předinstalovaným aplikacím v telefonech s Androidem

ČTK ČTK
18. 4. 2016 21:05
Google bude nejspíš čelit obvinění ze strany Evropské komise. Podle ní má totiž dohodu s výrobci chytrých telefonů, která Googlu zajišťuje výhodu jeho vlastních aplikací pro operační systém Android oproti aplikacím ostatním. Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová uvedla, že Google by podle ní mohl omezovat přístup spotřebitelů k novým aplikacím tím, že požaduje po výrobcích a operátorech, aby do telefonů předinstalovávali jeho aplikace. Firma to ale popírá. "Každý může využívat Android s aplikacemi Google nebo bez nich. Výrobci i operátoři se mohou rozhodnout, jak Android používat, a konečné slovo ve výběru aplikací mají spotřebitelé," uvedl mluvčí firmy.
Logo firmy Google.
Logo firmy Google. | Foto: Aktuálně.cz

Amsterodam/Frankfurt - Evropská komise se chystá obvinit americkou internetovou společnost Google, že v licenčních dohodách s výrobci chytrých telefonů zajišťuje nepoctivou výhodu svým vlastním aplikacím pro operační systém Android. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Evropská komise již loni v dubnu obvinila společnost Google, že ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňovala vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek. Komise tehdy rovněž oznámila nové vyšetřování firmy Google týkající se jejího operačního systému Android.

Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová uvedla, že vyšetřování komise se nyní soustředí na smlouvy Googlu s výrobci telefonů a mobilními operátory. Komise se podle Vestagerové obává, že Google by mohl omezovat přístup spotřebitelů k novým aplikacím tím, že požaduje po výrobcích a operátorech, aby do telefonů předinstalovávali jeho aplikace.

Google nicméně takovéto obavy odmítá. "Každý může využívat Android s aplikacemi Google nebo bez nich. Výrobci i operátoři se mohou rozhodnout, jak Android používat, a konečné slovo ve výběru aplikací mají spotřebitelé," uvedl mluvčí firmy.

Android je dominantním operačním systémem pro chytré telefony. Pokud komise shledá Google vinným ze zneužívání pozice na trhu, může mu vyměřit pokutu ve výši až 7,4 miliardy dolarů (177 miliard Kč), tedy deseti procent jeho loňských tržeb, upozorňuje agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy