Brno pozve firmy k podnikání do rostoucí Jižní Ameriky

Karel Toman
20. 8. 2010 17:25
V září dostanou firmy plán expanze do Latinské Ameriky jako na podnose
Foto: Reuters

Brno - Na úvod kvíz. Která země na světě byla v letošním prvním čtvrtletí první co do přílivu zahraničních investic? Ne, Čína, ani Indie to nebyla. Byla to Kolumbie.

A právě vstup do této země i na celý jihoamerický kontinent, který prožívá slibný růst, může pomoci zprostředkovat seminář, který v Brně v polovině září zorganizuje tamní Jihomoravské inovační centrum (JIC).

Jde o jeden z prvních seminářů v České republice na toto téma a kontakty zde budou zprostředkovávat lidé z kolumbijského Pro-exportu, Latinsko-Americké obchodní komory, Argentinské ambasády a Česko-Brazilské obchodní komory.

České a moravské firmy by akce měla zajímat už proto, že Jižní Amerika chce teď to, co naše firmy umí.

Jižní Amerika chce to, co umíme

"Velký potenciál zde má energetika, dřevozpracovatelský průmysl, odpadové hospodářství, stavební, ale i strojírenský, automobilový či petrolejářský průmysl, zdravotnictví a další. Tyto obory zaznamenávají velký boom a jsou přímo podporovány vládními pobídkami," píše ve své zprávě JIC.

Latinskou Ameriku teď zřejmě čeká hospodářský vzestup.

"Politická stabilita, ekonomický růst spolu s rostoucími obavami ohledně energetické bezpečnost a klimatické změny vytvořily ty správné podmínky pro příliv investic rozvoje," informoval letošní pololetní zpráva agentury Bloomberg nazvaná Výhled jihoamerického trhu s čistou energií 2010.

"Tím, jak přitahuje větší toky investic, poroste v letech 2010 až 2011 hospodářství 'Nových ekonomik' (emerging markets) v čele s Latinskou Amerikou v průměru o 6 %," řekl 4. srpna pro Wall Street Journal Tomas Langlois, manažer čilské investiční banky Larrain Vial.

V polovině července Mezinárodní měnový fond zvýšil očekávaný ekonomický růst v roce 2010 pro celý kontinent ze čtyř na 4,5 procenta. Například Brazílie ale poroste tempem kolem sedmi procent, zatímco výkon ekonomiky Peru se letos podle MMF zvýší o 9,2 %.

Za Atlantikem čekají investiční pobídky

Seminář se bude konat 16. září a spolu s JIC ho organizují dvě firmy, které mají původ v jeho firemním inkubátoru, a které obchodní pobyty a investice v Latinské Americe zprostředkovávají - Ajob.cz a Bestevent.cz. Semináře se zúčastní také zástupci Hospodářské komory ČR a agentury CzechTrade.

Firmy se na semináři dozví o politické situaci, legislativě a vládních stimulačních programech a podmínkách pro vstup zahraničních firem. Dostane se jim i ekonomického a hospodářského srovnání jednotlivých zemí, na konkrétním případě se seznámí s českými projekty v Latinské Americe.

Seminář se bude konat 16. září 2010 se v prostorách Technologického inkubátoru Jihomoravského inovačního centra. 

 

Právě se děje

Další zprávy