British Airways se výrazně dařilo

Red eko, ČTK
19. 5. 2006 11:47
Londýn - Lepší, než jsme čekali. Tak dopadly výsledky jedné z největších leteckých společností v Evropě, British Airways.
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě | Foto: Aktuálně.cz

Provozní zisk britských aerolinek v uplynulém finančním roce stoupl o 27 procent na 705 milionů liber, protože vyšší ceny letenek a silnější poptávka převážily nad rostoucími náklady na pohonné hmoty. Oznámila to dnes firma, jež je třetím největším leteckým přepravcem v Evropě.

Provozní zisk mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu Reuters Estimates odhadovali v průměru na 695 milionů liber. Tržby se ve finančním roce končícím v březnu zvýšily téměř o deset procent na 8,5 miliardy liber.

"Jsou to dobré výsledky, a to  především díky  obratu, který se podařilo vylepšit  navýšením sedačkového faktoru (zaplněnosti letů) a příjmů z letenek," uvedl šéf britské firmy Willie Walsh.

Společnost dále uvedla, že její výsledky byly podpořeny oživením poptávky po cestování první třídou a novými linkami do Číny a Indie. Dodala, že lety na krátké vzdálenosti byly poprvé za deset let ziskové.

"Výsledky za loňský rok jasně ukazují, že strategie, kterou jsme zvolili, je efektivní," prohlásila manažerka BA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Anna Chmelíková. "Poprvé od roku 1996 jsou naše evropské lety ziskové, což je jasný signál toho, že nová cenová politika pro krátké lety byla nastavena správně," dodala.

Firma rovněž zlepšila odhad tempa růstu tržeb v tomto finančním roce na pět až šest procent z původně předpokládaných čtyř až pěti procent. Zlepšení prognózy zdůvodnila vyššími palivovými příplatky a silnější poptávkou, píše agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy