Británie ze hry, Čína na její místo

Red eko, ČTK
3. 7. 2006 13:40
Peking - Ekonomická síla čínského draka pokořila hrdé Brity. Na základě svých výpočtů to zveřejnila Světová banka.

Čína se stala dle měření Světové banky čtvrtou největší ekonomikou světa. Předběhla tak Británii, která až doteď tvořila "nerozlučnou" čtveřici lídrů spolu se Spojenými státy, Japonskem a Německem. Tyto tři státy si své příčky uhájily.

Svého úspěchu dosáhla čínská republika díky celkovému produktu ve výši 2,26 bilionu dolarů. Díky tomu porazila Velkou Británii o 0,004 procenta, což je asi 94 milionů dolarů.

Bez kurzu ještě lépe

Žebříčky Světové banky jsou sestavovány na základě hrubého národního příjmu převedeného na dolary. Pro převod využívá metody Atlas. Tak se snaží zmírnit fluktuaci směnných kurzů použitím průměru za poslední tři roky.

Hrubý národní příjem zahrnuje hrubý domácí produkt plus čistý příliv příjmů jako důchody, zisky a mzdy ze zahraničí.

Pokud by Světová banka pro výpočet národního příjmu využila aktuální kurs dolaru, nikoli dlouhodobý průměr, náskok Číny před Británií by byl ještě větší.

Foto: Wikipedia

Ekonomičtí "draci" letí vzhůru

Světová banka zároveň oznámila, že loňský rok byl rekordní z pohledu toků soukromého kapitálu do rozvíjejících se ekonomik. Díky privatizacím, fúzím a zájmu o místní dluhopisy se toky zvýšily na 491 miliard dolarů.

Podle odborníků tento trend koresponduje s tím, že banky v rozvíjejících se zemích poskytly rekordní počet půjček a dluhopisů. Podporu investoři našli i v ekonomickém růstu, který loni činil přes šest procent v těchto zemích, tedy asi dvojnásobek roku předešlého.

Z toho, jaké budou čisté investiční toky, však měli analytici opodstatněný strach. Vysoké ceny ropy, všeobecný růst úroků a globální nerovnováha spíše naznačovaly, že přijde spíše stagnace.

 

Právě se děje

Další zprávy