Británie je v krizi, nejhorší od nástupu Thatcherové

Tomáš Fránek
23. 1. 2009 11:25
Ekonomický propad je nejhorší od roku 1980, kdy v zemi začínala vládnout Margaret Thatcherová

Londýn - Britská ekonomika zažila v posledním loňském čtvrtletí výrazný pokles, a oficiálně tak vstoupila do první recese od roku 1991.

Ekonomický pokles byl v loňském čtvrtém čtvrtletí nejhlubší od druhého čtvrtletí roku 1980, kdy v zemi začínala vládnout Margaret Thatcherová. Britskou ekonomiku tak velmi těžce zasáhla globální finanční krize, doprovázená na domácím poli prudkým poklesem cen domů a rostoucí nezaměstnaností.

Jde o další špatnou zprávu tohoto týdne. Německá ekonomika podle předpovědi německé vlády letos klesne o 2,25 procenta, a hospodářství se tak propadne do nejhlubší recese od druhé světové války.

Německo je největším obchodním partnerem Česka a například pro výrobce dílů pro automobily tvoří automobilky v Německu výrazné procento zákazníků.

Velká výzva

Německá vláda tak podle agentury Reuters výrazně změnila svou prognózu z dříve předpokládaného růstu o 0,2 procenta. Největší evropská ekonomika se od druhé světové války za celý rok nikdy nesnížila o více než procento.

"V letošním roce čelí německá ekonomika největší výzvě od znovusjednocení (země v roce 1990)," uvedla vláda ve výroční ekonomické zprávě.

Export letos podle vlády klesne o 8,9 procenta a import o pět procent. "Krátkodobé vyhlídky se drasticky zhoršily. Německá ekonomika je kvůli silné závislosti na exportu obzvláště zasažena klesající poptávkou u obchodních partnerů a náhlou krizí na finančních trzích," cituje agentura Reuters z dnes schválené zprávy.

Německé firmy už přijímají výrazná opatření, kterými se chtějí ubránit důsledkům hospodářské krize. Automobilky Volkswagen a BMW tak přechodně zkrátí pracovní dobu v některých svých domácích továrnách, aby sladily výrobu s klesající poptávkou.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Petra Kuhna: Co dělat proti recesi? A je to vůbec recese?

Desítky tisíc lidí doma

V případě Volkswagenu se opatření dotkne zhruba 60 000 zaměstnanců a potrvá od 23. do 27. února. BMW zkrátí v únoru a březnu pracovní dobu zhruba 26 000 zaměstnanců, což povede ke snížení produkce o přibližně 38 000 vozů

Politici a ekonomové mění prognózy vývoje i v Česku. Růst české ekonomiky bude v letošním roce slabší, než říká poslední prognóza České národní banky. Na konferenci ve Vídni to dnes řekl guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. ČNB v listopadové prognóze uvedla, že letos čeká růst HDP o 2,9 procenta, alternativní scénář ale počítal s růstem jen o 0,5 procenta.

"Mohu jen říci, že růst bude slabší, než jsme čekali v říjnu," uvedl Tůma, jehož cituje agentura Reuters.

Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB | Foto: Ondřej Besperát
Máte recept na krizi? Sem s ním, NERV jej posoudí


 

 

Právě se děje

Další zprávy