Bratrovražedný boj Pumy a Adidasu po 60 letech končí

Tomáš Fránek
18. 9. 2009 10:20
V pondělí sehrají zaměstnanci obou firem společný fotbalový zápas
Foto: Puma

Herzogenaurach - Šedesát let trvalo než si k sobě našli cestu dva nesmiřitelní rivalové, zaměstnanci firem Adidas a Puma.

Dvě světoznámé firmy z jednoho města, německého Herzogenaurach, se totiž poprvé od chvíle, kdy začal "bratrovražedný" boj zakladatelů obou firem Adolfa a Rudolfa Dasslerových, spojí.

V pondělí totiž zaměstnanci obou firem společně podpoří iniciativu "Peace One Day" a sehrají společný fotbalový zápas.

První akce po 60 letech

"Je to historický stisk ruky," napsaly obě firmy v prohlášení citované deníkem Die Welt. Obě firmy se navíc budou společně prezentovat na zápasech bundesligy Bayern Mnichov - 1 FC Norimberk a VfB Stuttgart - 1 FC Kolín nad Rýnem.

Od chvíle, kdy bratři Dasslerovi rozdělili společnou obuvnickou firmu na společnosti Adidas a Puma, jde o první společnou akci obou firem. A fotbalový zápas nespojí obě firmy, ale také celé bavorské městečko Herzogenaurach, kde obě firmy sídlí.

Iniciativa Peace One Day vznikla v roce 1999 na základě iniciativy britského filmaře Jeremy Gilleyho. Ten si dal za cíl dosáhnout oslavy celosvětového dne míru, kdy alespoň na jediný den utichnout všechny válečné konflikty po celém světě a bude dodržen klid zbraní.

A proč vlastně obě firmy mezi sebou tak válčí? Důvodem je spor bratrů Dasslerů, kteří začali boty v Bavorsku vyrábět už v roce 1920.  Po válce se ale jejich cesty rozešly, Rudi začal chránit značku Puma a Adolf si nechal před šedesáti roky zaregistrovat značku Adidas se známými třemi pruhy.

O to, co stálo za rozchodem obou bratrů, se dodnes vedou spory. Podle historiků se spory začaly v době druhé světové války, kdy oba bratři vstoupili do Nacionálně socialistické německé dělnické strany, ale jejich oddanost říši nebyla stejná.

Hádky o říši

Napjatý vztah popisuje i historka z roku 1943, kdy se při jednom ze spojeneckých náletů obě rodiny ukrývaly v protileteckém krytu. "Ti špinaví bastardi už jsou zase tady," měl říct Adolf a na mysli měl spojenecká vojska. Bratr Rudolf si to ale vyložil jako narážku na svou rodinu a oba muži se zle pohádali.

Paiman je dělník v indonéské továrně Panarub, která vyrábí kopačky Adidas. "Můj příjem nestačí na to, aby pokryl základní životní potřeby pro mou rodinu, tak jsem si musel vzít půjčku," vysvětluje, když stojí se svou ženou a dvěma dětmi před svým příbytkem.
Paiman je dělník v indonéské továrně Panarub, která vyrábí kopačky Adidas. "Můj příjem nestačí na to, aby pokryl základní životní potřeby pro mou rodinu, tak jsem si musel vzít půjčku," vysvětluje, když stojí se svou ženou a dvěma dětmi před svým příbytkem. | Foto: M.Revaldi/Oxfam

Rudi se také podle historiků domníval po svém zatčení Američany, že ho udal jeho bratr, obě rodiny se pak zcela rozkmotřily.

Obě firmy po válce udávaly trend ve výrobě sportovní obuvi,

Adolf Dassler, kterému Němci začali říkat "švec národa", začal například jako první snižovat váhu boty a dbal také na rozlišení jejich účelu. Měl na svědomí například revoluci ve výzbroji fotbalistů: jeho patent - šroubovací kolíky - přispěl k vítězství německého národního týmu ve finále MS 1954 v Bernu.

Adolf "Adi" Dassler zemřel v září 1978 a vedení společnosti po něm převzal jeho syn Horst.

Dvojka a trojka na trhu

Podle BBC už ani jedna společnost není v současné době řízena potomky rodiny Dasslerů, vnuk Rudolfa Frank dokonce pracuje pro obě firmy.

V současnosti je Adidas druhým největším výrobcem sportovního zboží na světě za americkou firmou Nike. V roce 2006 Adidas koupil kvůli posílení konkurenčního boje společnost Reebok. Společnost vykázala čistý zisk 644 milionů eur, což znamenalo 16procentní nárůst.

Puma je třetí největší výrobce a zaměstnává přes 9000 lidí a její tržby se pohybují přes dvě miliardy eur. Firmu nyní ovládá francouzská maloobchodní společnost PPR, které mimo jiné patří také módní dům Gucci. PPR vlastní v Pumě podíl 64 procent.

 

 

Právě se děje

Další zprávy